LIDER VMRO O POTPISIVANJU PROTOKOLA SA BUGARSKOM To je diplomatska kapitulacija - nokatut! Vrata EU otvorena Albaniji
Foto: Screenshot

hristijan mickoski

LIDER VMRO O POTPISIVANJU PROTOKOLA SA BUGARSKOM To je diplomatska kapitulacija - nokatut! Vrata EU otvorena Albaniji

Severna Makedonija -

Lider najveće makedonske opozicione partije VMRO DPMNE Hristijan Mickoski ocenio je danas da je potpisivanje Protokola sa Biugarskom "diplomatska kapitulacija-nokaut" i da otvara vrata Albaniji za početak pregovora sa EU, a Severnoj Makedoniji dodatno zatvara.

Mickoski je novinarima rekao da će, prema dokumenu o zajedničkom stavu EU, Severna Makedonija prave pregovore početi tek nakon promene Ustava radi uvodjenja Bugara, ali je istakao da VMRO-DPMNE sa koalicionim partnerima neće dozvoliti da se to desi.

"Taj protokol je praktično otvorio vrata za pregovore za Albaniji, a zatvorio za Makedoniju jer prava međuvladina konferencija neće biti održana sada već odmah nakon promene Ustava, a VMRO DPMNE je garant da se to neće desiti, jer vlada nema dvotrećinsku većinu", rekao je Mickoski.

Lider makedonske opozicije je istako da u prilog tome da neće biti promene ​​Ustava ; "govori i veličina poslaničke grupe koalicije VMRO-DPMNE od 44 poslanika, plus poslanici opozicije koji se protive ideji promene Ustava (u parlamentu sa 120 mesta)".

Ministar spoljnih poslova Bujar Osmani juče je sa šeficom bugarske diplomatije Teodorom Genčovskom potpisao u Sofiji drugi bilateralni protokol o ispunjavanju obaveza iz Ugovora o dobrosusedstvu i prijateljstvu, što je uslov za prvu medjuvladinu konferenciju sa EU, koja je najavljena za utorak 19. jula u Briselu.

Prema francuskom predlogu, druga medjuvladina konferencija sa čitanjem Pregovaračkog okvira biće održana tek posle promene Ustava Severne Makedonije i uvodjenja Bugara, što je jedan od uslova Sofije.

Na novinarski konstataciju da vlast tvrdi da je Protokol protokol recipročan, on je podsetio da je Genčovska juče ponovila da Sofija ne priznaje makedonski jezik i makedonsku manjinu u Bugarskoj, dok traži da Bugari udju u makedonski ustav i zapitao da li je to reciprocitet.

"Genčovska nam je dala primer da ne priznaje makedonski jezik, hoćemo li mi recipročno odgovoriti da ne priznajemo bugarski jezik? Genčovska zahteva da Bugari budu deo preambule i normativnog dela Ustava, a istovremeno zahteva da se odreknemo naših Makedonaca u Bugarskoj. Da li je to reciprocitet?", zapitao je Mickoski.

Mickoski je najavio da će njegova stranka posle odmora početi sa skupljanjem potpisa za referendum na kojem bi se gradjani izjasnili da li prhvataju bilateralni dogovor sa Bugarskom, koji je deo francuskog predloga za početak pregovora sa EU.

Početak pregovora EU sa Skopljem blokira bugarski veto od novembra 2020. zbog spora oko jezika i istorije, a Brisel je i napredak Tirane na putu ka EU vezao za napredak Severne Makedonije koja već 17 godina ima status kandidata za članstvo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track