SEVERNA MAKEDONIJA DONIRALA UKRAJINI TENKOVE T-72 Skoplje ih kupilo posle albanske pobune, a sad krenuli put Kijeva! VIDEO
Foto: Twitter/Respendial

Naoružavanje

SEVERNA MAKEDONIJA DONIRALA UKRAJINI TENKOVE T-72 Skoplje ih kupilo posle albanske pobune, a sad krenuli put Kijeva! VIDEO

Severna Makedonija -

Vlasti u Skoplju pošto su se pojavili snimci makedonskih tenkova T-72 kako se pod ceradom i vučnim vozivima prebacuju priznali su da je ta zemlja donirala ova oklopna vozila Ukrajini.

Prvo je tu informaciju potvrdilo Ministarstvo odbrane Severne Makedonije da su tenkovi T-72 donirani Ukrajini jer je njihova modernizacija nekonkurentna? i da će biti zamenjeni oklopnim vozilima točkašima tipa Strayker koje Severna Makedonija planira da kupi od SAD, a i u najavi je isporuka protivoklopnih raketa tipa Dževelin.

Da se ponekad istorija surovo poigra svedoči i ovaj slučaj.

Naime, Severna Makedonija je jedan tenkovski bataljon od 31 tenka T-72A upravo nabavila od Ukrajine posle završetka albanske pobune oko Tetova i Kumanova 2001. Tad je iz ukrajinskih vojnih viškova kupljen 31 tenk, borbenih vozilia pešadije BMP-2 i veća količina guseničara MT LB. Od njih su formirane bile dve tenkovske čete.

U pitanju je bila sovjetska verzija tenka proizvedena u SSSR sa jačim oklop od izvoznih verzija koje su imale Mađarska, Bugarska, Rumunija pa i SFRJ do verzije T-72MS koja je nedavno pristigla u naoružanje Vojske Srbije.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja