KAKO SU ZAMENILI ONKOLOŠKE LEKOVE OD 350.000 EVRA CITOSTATICIMA? Dr Kovčin: Nemoguće je prevariti sistem, ovo je ravno ubistvu!
Vladimir Kovčin, Foto: Adria Media TV

severna makedonija

KAKO SU ZAMENILI ONKOLOŠKE LEKOVE OD 350.000 EVRA CITOSTATICIMA? Dr Kovčin: Nemoguće je prevariti sistem, ovo je ravno ubistvu!

Severna Makedonija -

Veliki skandal trese zdravstveni sistem Severne Makedonije. Klinika za onkologiju Univerzitetskog kliničkog centra "Majka Tereza" u Skoplju našla se u središtu skandala zbog tvrdnji da je osoblje te bolnice pacijentima, umesto potrebnih lekova davalo terapiju razblaženu fiziološkim rastvorom.

Željko Šajn
foto: Kurri tv

Dopisnik "Politike" iz Severne Makedonije Željko Šajn i onkolog dr Vladimir Kovčin gostovali su u jutarnjem programu Kurir televizije i razgovarali na temu dešavanja u onkološkom kliničkom centru u Makedoniji.

Onkolog Kovčin objasnio je kako je moguće da se ovako nešto desi, prisetio se nekih sličnih događaja u prethodnoj državi Jugoslaviji, a za ovaj slučaj dao je nekoliko primera...

- Ovde se takođe dešavaju neke političke stvari, a istraga će utvrditi da li se u pozadini dešava nešto drugo čime se glavna vest skriva. Sasvim je moguće da se des inešto ovako. Onkološki lekovi su izuzetno skupi i moguće je da se neka slična zloupotreba učini. Istraga će utvrditi. Ako je to tačno naglasio bih da je to ravno ubistvu sa predumišljajem - istakao je Kovčin.

On je siguran da postoje tragovi sa ampulama i da se lako može utvrditi kako je došlo do malverzacije. Objasnio je sistem u kojem se proizvode ovi lekovi.

03:44

KAKO JE DOŠLO DO TOGA DA ONKOLOŠKI LEKOVI U VREDNOSTI OD 350.000 EVRA BUDU ZAMENJENI CITOSTATICIMA?

- Kato sistem je sistem centralnog sistema lekova. Elektronskim putem se naručuje sa svih odeljenja pojedinačno za svakog pacijenta doza leka, a sistem i mehanizam bez učešća čoveka pravi lekove i šalje ih najčešće vazdušnim putem. Taj sistem za rastvaranje ne možete da zavarate, postoji elktronska kontrola te supstance i ne možete ga prevariti, šta je ovde bilo to ostaje na istražnim organima... - rekao je Kovčin.

Kako je ovaj sistem koštao Makedoniju 350.000 evra, ostaje pitanje kako je do ovoga došlo. Kovčin je dodao da pojedine ampule imaju gumene zatvarače tako da se mogu koristiti više puta.

- Svi lekovi imaju svoj rok trajanja i to naravno, uz posebne uslove čuvanja. Postoji tu čitav niz faktora koji mogu da utiču na to da li možete tu supstancu bezbedno da odnesete - dodao je.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

01:18

KOMPLETNO SE IZMENILA ARHITEKTURA SVETA Spasić izneo frapantne činjenice: Jezive promene u Ukrajini počevši od 2014.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track