PENDAROVSKI POSLAO PORUKU ERDOGANU: Proces isporučenja Ljupča Palevskog iz Turske ne sme da traje predugo!
Foto: screenshot Youtube/telmatv, EPA Gian Ehrenzeller, AP Michael Varaklas

ČEKA TURSKI PREDSEDNIK

PENDAROVSKI POSLAO PORUKU ERDOGANU: Proces isporučenja Ljupča Palevskog iz Turske ne sme da traje predugo!

Severna Makedonija -

Ljupčo Palevski se nalazi u ekstradicionom pritvoru u Turskoj, gde je 5. decembra uhapšen u gradu Balikesir, u koji je stigao preko Bugarske

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski poslao je poruku Kabinetu predsednika Turske Redžepu Tajipu Erdoganu u vezi ekstradicije Ljupča Palevskog, osumnjičenog za dvostruko ubistvo.

To je danas javila državna agencija MIA, navodeći da je Pendarovski tu poruku poslao juče, ali da iz Kabineta predsednika Severne Makedonije ne saopštavaju detalje o njenoj sadržini.

Pendarovski je pre dva dana rekao da razmišlja da ovih dana pošalje poruku Erdoganu da u Skoplju "očekuju da se brzo desi ekstradicija" Ljupča Palevskog, prvoosumnjičenog za otmicu i ubistvo 14-godišnje devojčice i 74-godišnjeg frizera.

Pendarovski je to rekao u intervju u emisiji "360 stepeni", emitovanoj 11. decembra, ističući da ne treba dozvoliti da proces ekstradicije Ljupča Palevskog iz Turske traje predugo.

"To je posao ministra pravde, koji je to i uradio (poslao zahtev za ekstradiciju), ali je slučaj prekrupan da ostavimo da se tek tako odvija kroz neke birokratske koridore i ne daj Bože da traje mesecima ili godinama", rekao je predsednik Severne Makedonije.

Ministarstvo pravde Severne Makedonije uputilo je 7. decembra Turskoj zahtev za ekstradiciju Ljupča Palevskog, prvoosumnjičenog za otmicu i ubistvo 14-godišnje devojčice Vanje Đorčevske iz Skoplja i 74-godišnjeg frizera Panča Žežovskog iz Velesa.

Palevski se nalazi u ekstradicionom pritvoru u Turskoj, gde je 5. decembra uhapšen u gradu Balikesir, u koji je stigao preko Bugarske i Srbije.

Osnovno javno tužilaštvo "Skoplje" je u slučaju otmice i ubistva Đorčevske i Žežovskog 5. decembra pokrenulo istražni postupak protiv pet osoba, među kojima je i otac devojčice.

Četvoro je osumnjčeno da su kao saizvršioci počinili dva krivična dela – "otmica" i "dva ubistva na svirep način" (jednog maloletnog lica i jednog iz koristoljublja), dok je peti osumnjičen da im je pomogao u izvršenju krivičnog dela "otmice maloletnog lica".

Vanja Gorčevska, Vanja Đorčevska
foto: MUP Severne Makedonije, Shutterstock

Vanja Gorčevskafoto: Printscreen/Facebook/Zorica Gjorcevska U pritvoru u Skoplju se, pored četvorice osumnjičenih za kidnapovanje i ubistvo, nalazi i vozač koji je Palevskog prevezao iz Beograda u Tursku.

Devojčica Vanja je kidnapovana u ponedeljak 27. novembra ujutru oko 7.30, a prema izjavama osumnjičenih, od kojih je jedan bio svedok samog čina, ubijena je istog dana oko 10.00.

Njeno telo pronađeno je u ataru sela Brazda na periferiji Skoplja, gde se nalazio i zapaljeni automobil "sitroen", koji je korišćen za njenu otmicu.

Prema skopskom tužilaštvu, postoji osnovana sumnja da su 22. novembra četvorica osumnjičenih kidnapovali Žežovskog iz njegove kuće u Velesu sa namerom da ga primoraju da im da automobil "sitroen", kako bi ga koristili za kidnapovanje maloletnika u Skoplju.

Ljupčo Palevski u pritvoru
Ljupčo Palevski u pritvoru foto: Makedonska Policija

Nakon što su ušli u njegovu kuću, prema istrazi, "fizički su ga napali, vezali i odvezli automobilom u blizinu sela Rudnik, gde su ga iz koristoljublja i na svirep način lišili života pucnjem jednog od osumnjičenih".

Nakon toga su četvorica osumnjičenih 27. novembra, uz pomoć njenog oca, kidnapovali maloletnicu sa namerom da nateraju člana njene uže porodice da da novac za otkup deteta.

Vanju su oteli u ulazu zgrade kada je pošla u školu, za otmicu su koristilu i "sitroen" koji su oteli Žežovskom, a kasnije su devojčicu "ubili na svirep način sa umišljajem i benzinom zapalili automobil".

(Kurir.rs / Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track