STIGAO ZAHTEV ZA IZRUČENJE PALEVSKOG OSUMNJIČENOG ZA UBISTVO VANJE (14): Evo koliko bi Palčo mogao da ostane u pritvoru u Turskoj
Foto: Printscreen/Društvene mreže

proces

STIGAO ZAHTEV ZA IZRUČENJE PALEVSKOG OSUMNJIČENOG ZA UBISTVO VANJE (14): Evo koliko bi Palčo mogao da ostane u pritvoru u Turskoj

Severna Makedonija -

Ljupčo Palevski Palčo, koji je osumnjičen za ubistvo 14-godišnje Vanje Đorčevske i 74-godišnjeg Panče Žežovskog, može biti u pritvoru u Turskoj najduže godinu dana, kažu advokati iz Turske koji se bave ovim pitanjem, za Telmu.

Tursko ministarstvo pravde je pre dva dana obavestilo makedonske kolege da je stigao zahtev za njegovo izručenje. Nakon hapšenja u Balikesiru, Palevskom je određen pritvor od 40 dana. Zahtev je poslat preko sva tri moguća kanala - turskog Ministarstva pravde i inostranih poslova i preko Interpola.

Vanja Gorčevska
foto: kurir tv

Advokat Begum Gurel za Telmu je opisao proces. Sledeći korak koji bi Ministarstvo pravde trebalo da preduzme jeste da prosledi zahtev za izručenje tužilaštvu, a potom i Sudu za teška krivična dela, koji će proceniti krivično delo.

- Po isteku ovog roka od 60 dana, prema oceni sudova, ovaj rok se može produžiti najduže na godinu dana. Prema oceni sudova, na primer, reći ćemo da je prekršiocu izrečena kazna od 60 dana pritvora, od države će biti zatraženo da pošalje dokumenta, nakon podnošenja zahteva za slanje dokumenata, sud može doneti presudu, pritvoreno lice može uložiti žalbu na presudu, potom se razmatra žalba i donosi se pravosnažna presuda, dobija se mišljenje od Ministarstva pravde i Ministarstva unutrašnjih poslova, dostavlja se Ministarstvu spoljnih poslova i potom uz mišljenje predsednika države, odgovor se šalje zemlji koja je poslala zahtev za ekstradiciju. Ovo bi bio moj kratak odgovor na vaše pitanje - kazao je advokat Begum Gurel za makedonske medije.

Vanja Gorčevska
foto: Printscreen/Youtube/ Телма ТВ / Telma TV

Ministarstvo pravde je ranije obavestilo da će izručenje Palevskog trajati mesecima i izrazilo nadu da će se to dogoditi pre juna sledeće godine. U međuvremenu, MUP je zatražio i DNK od Palevskog i očekuje se da će materijal za analizu uskoro stići putem međunarodne pravnepomoći. Palevski je napustio zemlju 30. decembra i preko Srbije i Bugarske stigao u Tursku.

Turska će brzo vratiti Palča u Makedoniju samo ako domaće pravosudne vlasti pošalju svojim kolegama čvrste dokaze da je ubio dvoje ljudi, inače Palevski možda nikada neće biti izveden pred lice pravde. Osim iskaza osumnjičene bande koja ga je okarakterisala kao ubicu, Turci očekuju i materijalne dokaze, odnosno rezultate obdukcije i uzrok smrti.

Kurir.rs/Telma

Bonus video:

04:57

UČITELJICA OTKRILA ŠTA JE VANJA PISALA O OCU U PISMENOM ZADATKU! Nedić: Osumnjičeni imao debeo dosije, ali nije tip ubice?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja