MARIJA SE PORODILA TOKOM LETA, STJUARD SEKAO PUPČANU VRPCU Jatko dobio vredan poklon, ali evo zašto ga nikada nije iskoristio
Foto: Facebook Jatko Todev, Printscreen

hit priča

MARIJA SE PORODILA TOKOM LETA, STJUARD SEKAO PUPČANU VRPCU Jatko dobio vredan poklon, ali evo zašto ga nikada nije iskoristio

Severna Makedonija -

Makedonac koji se pre 39 godina rodio u JAT-ovom avionu, po kome je dobio ime Jatko, i od njih dobio doživotnu besplatnu avio kartu, nikada je nije iskoristio. Posle rođenja on ni jednom nije leteo sa avionima JAT-a.

Ova naša nekada poznata avio-kompanija više ne postoji (sada je Er Srbija), ali je još uvek u živom sećanju rođenje jedne od prvih beba - u avionu. Na priču o Jatku Todevom, o kome su u februaru 1978. godine pisali brojni jugoslovenski i strani mediji, podsetio je skopski portal crnobelo.com.

Tokom leta JAT-ovog aviona iz Jugoslavije do Australje, tog 13. februara 1978. godine, Marija Todeva iz makedonskog sela Vozarci blizu Kavadaraca, porodila se u avionu, a boing 707-320 u Sidnej je sleteo sa jednim putnikom više.

Marija je tada imala samo 18 godina. Iako u osmom mesecu trudnoće, ona se popela na avion koji je iz Beograda, preko Singapura leteo za Sidnej. Tamo ju je čekao suprug Stojan, koji je nekoliko meseci ranije otišao u Australiju u potrazi za boljim životom. Dva sata pre sletanja, na visini od 8.000 metara, Marija je osetila porođajne bolove.

Jatko Todev
foto: Facebook/Jatko Todev

Bolovi su bivali sve jači, pa je mlada žena na kraju zatražila pomoć. Prvi joj je priskočio Radoje Rakočević - Roki, "Jatov" perser, a pomagala mu je i stjuardesa Slavica Ursić, koja je nepunih godinu dana kasnije stradala u saobraćajnoj nesreći.

Iako niko od njih nije znao kako da obavi porođaj, sve se na kraju dobro završilo. Posada je premestila putnike u drugi deo aviona, a prostor gde se nalazila Marija pretvorila u porodilište. Pupčana vrpca tek rođenog dečaka presečena je makazama dezinfikovanim viskijem.

Tako je na svet došao mališan, koji je po JAT-u dobio ime Jatko, a avion koji je iz Beograda poleteo sa 106 putnika, u Sidnej je sleteo sa 107.

Suprug mlade Marije, Stojan Todev nije ni sanjao da će tog jutra na sidnejskom aerodromu dočekati i sina. Avion je kasnio, a kada je konačno sleteo, Stojan je pozvan preko razglasa u aerodromsku ambulantu.

- Tada sam pomislio, nešto se sigurno desilo. Ili je žena umrla ili imam dete - ispričao je Stojan Todev tri decenije kasnije za "Jat New Review".

Vest o bebi iz aviona, kojoj je kao mesto rođenja upisana registracija aviona YU-AGI, već narednog dana je osvanula u svim jugoslovenskim i svetskim medijima.

Mali Jatko je od JAT-a dobio doživotno pravo da besplatno leti sa njihovim avionima bilo gde u svetu, ali za proteklih 39 godina ni jednom nije iskoristio ovaj poklon. Mogao je da leti gde god je hteo, ali je ostao u Australiji, u Sidneju, gde i danas živi i radi. Oženjen je sa Australijankom i ima tri ćerke.

Njegova majka Marija Todev dane u Sidneju provodi kao domaćica, a posle Jatka, Marija i Stojan Todev dobili su još jedno čedo - sina Jugoslava.

Kurir.rs/Telegraf/crnobelo.com

Bonus video:

02:59

GORDANA JE PORODILA DEVOJKU U TOALETU AUTOBUSKE STANICE: Za Kurir TV OPISALA do detalja kako se odigrao nesvakidašnji događaj

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track