Sistematski pregledi zabranjeni u Gornjem Milanovcu
Foto: Damir Dervišagić

Fale pare

Sistematski pregledi zabranjeni u Gornjem Milanovcu

Srbija -
Pacijenti na pregled moraju u Čačak, Kragujevac i Požegu. Direktor Bolnice Miro Lazarević je potvrdio da je takvu doneo zbog duga koji Dom zdravlja ne plaća za usluge koje se obavljaju u bolničkim službama i laboratoriji

GORNJI MILANOVAC - Pacijenti u rudničko-takovskom kraju za pojedine zdravstvene usluge moraju da idu u susedne gradove, zbog neizmirenih novčanih obaveza Doma zdravlja i Bolnice u Gornjem Milanovcu, rekli su danas pojedini građani, ali i čelni ljudi zdravstvenih ustanova.

Tako, na primer, u Gornjem Milanovcu ne može da se dobije lekarsko uverenje ili obavi sistematski pregled, već se zbog toga putuje u Čačak, Kragujevac, pa cak i u Požegu.

Direktor Bolnice zabranio je da se te usluge obavljaju u Gornjem Milanovcu. Kako je izjavila direktorka Doma zdravlja Dragica Topalović neshvatljivo je da direktor, koji je i lekar, donese takvu odluku i da zbog toga građani budu u velikim neprijatnostima i dodatno se izlažu troškovima.

Direktor Bolnice Miro Lazarević je potvrdio da je takvu doneo, ali je kazao da je to učinio zbog duga koji Dom zdravlja ne plaća za usluge koje se obavljaju u bolničkim službama i laboratoriji.

"Ja nemam mandat da rasipam pare koje se izdvajaju za zdravstvenu zaštitu jer za naše usluge u proteklih godinu dana Dom zdravlja, koji je u nadležnosti lokalne samouprave, nije platio ni dinar i dug je dostigao tri miliona (dinara)", rekao je Lazarervić.

Direktor je dodao da je nekoliko puta pokušavao da dođe do dogovora, ali bez uspeha, pa će sada Domu zdravlja biti ponuđen ugovor da dug izmiri za deset meseci, a da od danas svaka usluga bude odmah plaćena.

Dom zdravlja je ovlašćen za sistematske preglede i lekarska uverenja i to odmah naplaćuje, a u Bolnici se, za njihove potrebe, obavljaju oftalmološki i psihijatrijski pregledi, kao i laboratorijske analize. U Bolnici kažu da za laboratorijski materijal uredno plaćaju sve dobavljačima, koji bi u suprotnom obustavili isporuku, ali da više nemaju od čega da saniraju dugove koji nastaju za potrebe Doma zdravlja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track