NEZABORAVNO

OTKRIVAMO VAM ČARI ČUDESNOG VUHANA: Posetili smo Muzej revolucije i vozili se rekom Jangce (KURIR TV)

SP KINA -

Specijalni izveštači Kurira iz Kine: Predrag Gajić i Dado Đilas

Iako se ponekad čini da je Vuhan grad od 14,5 miliona koji nema ništa da ponudi osim ogromnih zgradurina i tržnih centara, ovaj kineski megapolis sadrži mnogo toga što, kada već špartate njegovim ulicama, ne treba da propustite.

foto: Dado Đilas

Obliazak Muzeja revolucije i vožnja rekom Jangce svakako spadaju u atrakcije, pa smo se jednog užasno vrelog dana hrabro uputili u avanturu pronalaženja ovih lokacija.

foto: Dado Đilas

Posle mnogo prolivenog znoja i bola u nogama, jer, podsetimo, Guglove mape u Kini ne rade, ugledali smo čuvenu crvenu zgradu. Naivno je verovati da će jedan kratki obliazak dočarati značaj procesa koji je trajao skoro jedan vek i koji je temelj Kine kao jedne od najrazvijenijih zemalja planete.

foto: Dado Đilas

Ipak, dva sata, koliko smo proveli u Muzeju revolucije, nam, dok hodamo mistično tamnim i hladnim hodnicima, daju pretpostavku koliko je ovaj period bio značajan za svetsku istoriju.

foto: Dado Đilas

Putujemo kroz razne faze kineskog društva posmatrajući izuetno vredne eksponate i rekonstrukciju događaja sa kraja 19. i početka 20. veka. Saznajemo i šta je zapravo bio Bokserski ustanak, koji je imao za cilj suprotstavljanje imperijalizmu i podsticanje rodoljubivih osećanja kod Kineza.

foto: Dado Đilas

Ovaj ustanak je pomutio arogantne planove imperijalista da rasparčaju Kinu i žestoko je pogodio reakcionarnu vladu i ubrzao je njeno propadanje. Kao odgovor na bokserski ustanak, leta 1900. vojna alijansa osam zemalja – Engleske, Rusije, Japana,

foto: Dado Đilas

Francuske, Nemačke, Amerike, Italije i Austro-ugarske je napala Kinu. Kineska vlada je morala da potpiše pakt sa ovih osam zemalja, kao i Belgijom, Holandijom i Španijom, kojim je još više kolonizovana i bila prinuđena da plati veliku količinu novca u srebru svim ovim zemljama kao kompenzaciju za bokserski ustanak.

foto: Dado Đilas

I upravo ovaj događaj je najupečatljivije prikazan u čitavom muzeju jer su voštane figure predstavnika Kine i alijanse izrađene izuzetno verno. Čini nam se kao da će neka od čuvenih ličnosti svakog trenutka pokrenuti deo tela ili početi da govori.

foto: Dado Đilas

Ništa nije moglo da spreči bujenje revolucionarnog raspoloženja, širom zemlje bukte ustanci. Oktobra 1911. ustanak u Vučangu konačno donosi uspeh, dinastija Kućing je svrgnuta sa vlasti, što označava i kraj dvomilenijumskog imperijalnog perioda kineske istorije. Na Novu godinu 1912. Sun Žongšan proglašava osnivanje Republike Kine, čiji on biva prvi predsednik.

foto: Dado Đilas

Provesti neko Vreme u Vuhanu, a bar jednom brodom ne preći reku Jangce, može da se smatra promašajem. Ovo je najduža reka u Aziji i treća po veličini u svetu. Mi smo imali priliku da osetimo bar jedan mali deo toka čuvene Jangce, čija dužina je čak 6.300 kilometara.

foto: Dado Đilas

Prelazak sa obale na obalu reke koja razdvaja grad košta oko tri evra, a zavisi od „stanice“ na drugoj strani. Posmatrati Vuhan sa reke zaista je neponovljivo iskustvo.

1 / 39 Foto: Dado Đilas

Severna Irska igra sjajno u ovim kvalifikacijama, ali je realno imala i lak raspored. Večeras (20.45) joj u goste dolazi Nemačka i biće to prava prilika da se vidi da li su Irci ozbiljan kandidat za plasman na EURO. Kvota na keca je čak 9,00, a dvojka 1,35. Pogledajte sve kvote za Severna Irska - Nemačka.

kurir.rs / Predrag Gajić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track