SRBIJA JE PRVAK SVETA I U OVOM SPORTU! Pogledajte o čemu se radi!
Foto: Kurir

SRBIJA JE PRVAK SVETA I U OVOM SPORTU! Pogledajte o čemu se radi!

Sport -

Svi mi koji uzmemo jednom kao deca košarkašku loptu u ruke, sanjamo da jednoga dana postanemo neki Đorđević, Danilović, Bodiroga ili neko peti. Maštamo o parketima Evrolige, o svetlima NBA, o nekada plavom a danas crvenom dresu, o zlatnim medaljama i svetskom tronu.

foto: Promo

Naravno, suvišno je i reći da mnogi od nas „zakucaju“ negde usput, i da do tih najviših odličja i najprestižnijih zvanja stignu samo oni najbolji i najodabraniji. Neki ostanu i igraju jer vole, neki igraju niže lige, neki odustanu i od toga i samo onako ponekad šutnu iza kuće sa drugarima.

Međutim, u poslednje vreme, pojavio se i jedan „alternativni“ tron za one koji ne uspeju da se oprobaju sa Hardenima i Karijima ovog sveta. Od 2012, FIBA, svetska košarkaška organizacija, ustanovila je seriju basket „tri na tri“ turnira i ovaj trend je ubrzo „zapalio“ ceo svet.

foto: Promo

U vrlo kratkom vremenu, naša zemlja iznedrila je nekoliko vrhunskih ekipa i počela da dominira na svetskoj basket sceni. Poznato je već kakve je uspehe zabeležila ekipa Novog Sada sa Dušanom Domovićem Bulutom, a tu su i njihovi gradski rivali sa Limana za koje igra bivši juniorski prvak sveta i nekadašnji košarkaš Partizana, Zvezde i Mege Stefan Stojačić. Srpska reprezentacija takođe dominira u „basketu“, sa četiri svetska zlata i jednim evropskim.

foto: Promo

Na svetskoj mapi basketa, međutim, Novi Sad nije jedino istaknuto srpsko mesto. Ekipa Zemuna, ranije poznatija kao „Zemun Master Tim“, je već nekoliko godina u vrhu igre tri na tri, a njihov najveći uspeh bila je titula svetskog prvaka u Pekingu 2017. U pravom trileru od meča, Zemunci su u srpskom finalu pobedili Novosađane nerealnom trojkom Bogdana Dragovića uz zvuk sirene.

foto: Promo

Skoro dve godine nakon tog uspeha, Zemun je i dalje solidno kotiran na FIBA rang listi, i trenutno je u zenitu priprema za novu 3x3 sezonu koja počinje sredinom aprila. Oni su nam ispričali kakav je to život profesionalnog basketaša, i kakve vas sve obaveze u životu iščekuju kada nešto što je dugo bio hobi sa drugarima pretvorite u životno zanimanje.

foto: Promo
1 / 18 Foto: Kurir

Uživajte!

(Promo - Tekst / Foto: Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track