ALERGENI U DETERDŽENTIMA I OMEKŠIVAČIMA ZA VEŠ: Kako odabrati sredstvo koje neće izazvati Vaše alergijske reakcije
Foto: Shutterstock, Ilustracija

ALERGENI U DETERDŽENTIMA I OMEKŠIVAČIMA ZA VEŠ: Kako odabrati sredstvo koje neće izazvati Vaše alergijske reakcije

Sport -

Alergeni u deterdžentima i omekšivačima za veš mogu biti ozbiljan problem za ljude koji su alergični ili osetljivi na određene hemikalije.

Ako ste jedan od tih ljudi, možda ste se pitali da li postoji mogućnost da pronađete deterdžent ili omekšivač za veš koji neće izazvati Vaše alergijske reakcije.

Srećom, postoje proizvodi na tržištu koji su "bez alergena" ili "hipoalergeni", što znači da su sastojci koji se koriste u njihovoj proizvodnji manje iritirajući.

Pre nego što se odlučite za deterdžent i omekšivač za veš sa 0% alergena, važno je da se upoznate sa različitim alergenima koji se mogu naći u ovim proizvodima. Neki od najčešćih alergena u deterdžentima su enzimi, parfemi, boje i konzervansi. Ove hemikalije mogu izazvati svrab, iritaciju kože, osip i druge neugodne simptome.

Kako da znate da je deterdžent ili drugi artikal bez alergena?

Mnogi proizvođači reklamiraju svoje proizvode kao "hipoalergene" ili "bez mirisa", ali to ne znači nužno da su 0% alergeni. Hipoalergeni deterdženti su posebno formulisani da budu manje iritirajući za kožu i da ne sadrže alergene poput parfema, boja i konzervansa.

Deterdženti i omekšivači za veš sa 0% alergena mogu se naći u apotekama i specijalizovanim prodavnicama za kućnu hemiju, kao i bolje snabdevenim marketima.

Bez obzira na reklamno izjašnjavanje proizvođača da je artikal sa 0% alergena - OBAVEZNO pročitajte sva sitna slova. Poželjno je da ovakav artikal probate na malom komadu odeće ili unutrašnjoj strani rukava kako biste bili sigurni da neće izazvati iritaciju ili alergijsku reakciju.

Koji proizvođači kreiraju formule koje su zdrave za čitavu porodicu?

Danas postoje onlajn prodavnice koje se bave isključivo prodajom organskih proizvoda. U asortiman deterdženata i omekšivača sa 0% alergena ćete naći sve artikle koji se koriste u procesu pranja i čišćenja opreme koje koristite u pranju. Dakle, ovde nije samo akcenat na opranom suđu (na primer, u sudo mašinama) ili opranom vešu, već i na održavanju ovih aparata.

Takođe, u domaćinstvima gde borave ljudi sa sklonošću na alergijske reakcije, pažnja se mora posvetiti i održavanju poda. Tako u ovakvim prodavnicama možete naći čitav niz artikala koji će održavati Vaše domaćinstvo na besprekoraan način.

(promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track