„Naši momci“ austrijsku košarku stavljaju na mapu Evrope! Među njima je i bivši košarkaš Partizana!
Foto: Promo

„Naši momci“ austrijsku košarku stavljaju na mapu Evrope! Među njima je i bivši košarkaš Partizana!

Sport -

GGMT Vienna osvojila Kup Austrije predvođena igračima sa ex-Ju prostora

Iako Austrija ne može da se pohvali velikim košarkaškim uspesima, malo je poznato da tamnošnji prvak GGMT Vienna, počinje da pravi i prve veće korake ka evropskim takmičenjima.

Poznato je da u NBA ligi, ali i u evropskoj košarci, nijedan uspešan klub ne može da prođe bez momaka iz bivše Jugoslavije, a to je slučaj i sa prvakom Beča koji u svojim redovima ima više od polovine igrača sa ex-Ju prostora, od kojih su petorica u startnoj ekipi, predvođeni glavnim trenerom, dobro poznatim na prostorima bivše Jugoslavije i Hrvatske.

Iako se o austrijskom prvoligašu malo zna, oni nižu ozbiljne uspehe, a možemo reći da su za to najzaslužniji "naši momci" - Bogić Vujošević, Adin Vrabac, Ivan Siriščević, Radoš Jozo, Enis Murati na čelu sa glavnim trenerom Aramisom Naglićem.

KK Vienna
foto: Promo

Ovi momci pre nekoliko dana uspeli su da prvi put u istoriji podignu trofej i postanu pobednici kupa Austrije, a samim tim i skrenu pažnju na sebe, iako su neki od njih već imali iskustva na velikim evropskim takmičenjima.

Bogić Vujošević, srpski je košarkaš sa austrijskim pasošem, rođen je 5.avgusta 1992. Odrastao je u mestu Zmajevo, nadomak Novog Sada. Igra na mestu plejmejkera, a u dosadašnjoj karijeri nastupao je za razne klubove, kako kod nas, tako i u inostranstvu: Novi Sad, Vojvodina , BKK Radnički, Crnokosa, Obervart Ganers, Halman, Kapfenberg Buls, da bi se od septembra 2021. našao u timu "BC GGMT Vienna". Igrao je za juniorsku reprezentaciju Srbije, ali mu je 2018. godine ponuđeno da postane deo seniorske austrijske reprezentacije za koju i danas igra.

Adin Vrabac jedno je od najzvučnijih imena kluba iz Beča. Rođen je u Sarajevu 27. januara 1994. godine. Karijeru je započeo u OKK Spars iz Sarajeva, a 2014. godine potpisao je ugovor sa nemačkim klubom Trir iz kojeg je godinu dana kasnije došao u Partizan u kojem je proveo dve sezone. Igrao je za Kanarijas, Spars iz Sarajeva i Krku sa kojom je osvojio Kup Slovenije, da bi pobednički duh preneo i u sezonu 2021/22 u kojoj je proglašen za MVP igrača austrijske lige. Igra za reprezentaciju BiH.

Još jedan u nizu uspešnih košarkaša sa prostora bivše Jugoslavije koji čine ovaj austrijski tim je i Ivan Siriščević. Rođen je 30. aprila 1987. godine u Splitu, a klubovi za koje je igrao samo govore o tome o kakvom igraču je reč. Košarkaške korake načinio je u Splitu, da bi od 2008. godine njegova karijera krenula uzlaznom putanjom. Igrao je za Cibonu, Zadar, rumunski Timisoar, a ove sezone proglašen je za najboljeg šutera Austrije. Sa Cibonom je 2014. godine osvojio Aba ligu, kada je hrvatski klub pobedio u velikom finalu Crvenu Zvezdu.

KK Vienna
foto: Promo

Enis Murati takođe poseduje austrijski pasoš. Rođen je 2. avgusta 1988. u Prištini, ali je detinjstvo proveo u Subotici. U Austriju je došao 2006. godine u klub "Swans Gmunden" sa kojim je osvojio šampionsku titulu. Murati je 2010. godine bio proglašen od strane portala eurobasket.com za igrača koji je imao najbolji razvoj u Bundesligi. Sezonu 2015/16 proveo je u belgijskim klubu "Leuven Bears", da bi se vratio u Gmunden, gde je 2021. proglašen za najkorisnijeg igrača sezone. Prvi put je obukao dres reprezentacije Austrije, za koju i dalje igra, 2014. godine.

Jozo Radoš je, posle napuštanja lokalnog kluba u kojem je počeo karijeru, 2010. godine došao u redove Gmundena, da bi tri godine kasnije prešao u "Klosterneuburg Dukes". Od strane portala eurobasket.com, Radoš je bio proglašen za najboljeg centra austrijske lige u sezoni 2013/14. Posle prelaska u Kapfenberg, Jozo osvaja sa tadašnjim klubom takozvani dubl. Igrao je u Švajcarskoj i Holandiji, osvojio je tri puta kup Austrije, da bi početkom sezone 2021/22, došao u "BC GGMT Vienna" i nastavio tradicuju osvajanja Kupa.

Naravno, da bi ekipa bila na vrhuncu i svom nivou potrebno je imati i kvalitetnog vođu timu. Košarkaški klub iz Beča odlučio je da ove sezone u klub dovede samo najbolje, pa je pored zlatne petorke naših momaka na čelo tima doveo jednog od iskusnijih trenera, takođe sa prostora bivše Jugoslavije, Aramisa Naglića.

Bivšeg košarkaša, a sadašnjeg trenera, javnost pamti po uspesima koje je ostvario u svojoj karijeri. Bio je jugoslovenski i hrvatski reprezentativac, a u karijeri je igrao za Kvarner, Jugoplastiku, Zadar, Cibonu, slovačku Slovakofarmu. Na Olimpijskim igrma u Barseloni 1992. godine osvojio je srebrnu medalju sa reprezentacijom Hrvatske, a sa "BC GGMT Vienna" glavni cilj mu je osvajanje nacionalnog šampionata Austrije.

Hrvoje Radanović koji je trenutno asistent Aramisa Naglića u klubu "BC GGMT Vienna"

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja