SPORTSKI SAVEZ SREMSKE MITROVICE REALIZUJE PROJEKAT “MITROVICA, GRAD BEZ NEPLIVAČA"
Foto: Shutterstock

Besplatna obuka u organizaciji Grada Sremske Mitrovice

SPORTSKI SAVEZ SREMSKE MITROVICE REALIZUJE PROJEKAT “MITROVICA, GRAD BEZ NEPLIVAČA"

Sport -

Sportski savez Grada Sremska Mitrovica pod pokroviteljstvom Gradske uprave za kulturu i sport već šestu godina zaredom realizuje projekat „Mitrovica grad bez nepevača” koji obuhvata decu iz seoskih sredina. Ove školske godine projekat je obuhvatio decu trećih razreda iz pet seoskih sredina, a od početka realizovanja obuka velik broj dece je prošao kroz ovaj projekat.

Ono što je značajno jeste da se projekat realizuje besplatno. Pored obuke, za decu je obezbeđen i besplatan prevoz, u organizaciji Sportskog saveza Grada Sremska Mitrovica, pod okriljem Gradske uprave za kulturu i sport, u saradnji sa Poslovno-sportskim centrom „Pinki” i Gradskim bazenom.

Generalni sekretar Sportskog saveza Sremske Mitrovice Nemanja Crnić podsetio ke da realizacija projekta svake godine počinje polovinom septembra i traje do kraje školske godine kada deca polažu plivački ispite.

- Gradska deca imaju mogućnost da kroz naše besplatne programe provode vreme na bazenu, a za seosku decu ovo je mogućnost da pobede strah od vode, da budu funkcionalni plivači i da se bave jednim od tri bazična sporta, pored gimnastike i atletike za koje manje-više mnogi imaju uslove, dok za plivanje nema niko uslove, oni postoje samo na gradskom bazenu. U ovogodišnjem projektu učestvuju Šašinci, Jarak, Martinci, Divoš i Čalma prvi put. Nakon šest godina roditelji su prihvatili učešće u ovom našem projektu jer nemoguće je učešće bilo kog deteta bez saglasnosti roditelja – navodi sekretar Srnić.

Inače, osnovna obuka traje 20 časova po svakoj školi i podrazumeva osnove tehnike disanja, plutanja i rada nogama. Na kraju projekta polažu se završni plivački ispit gde imaju zadatke koji su prilagođeni njihovom uzrastu. Ovim vidom obuke više od 70% dece savlada osnovne elemente. Takođe, deca osim što uče elemente plivanja, pre svega se oslobađaju straha od vode i na kraju postoju funkcionalni plivači, što i jeste cilj.

"Tekst je objavljen u sklopu projekta koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Grada Sremska Mitrovica - Gradska uprava za kulturu i sport. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.“

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track