KRAJ JEDNE ERE: Španija se posle poraza od Čilea oprostila od svetske krune
Foto: Reuters

"Crvena furija" na kolenima

KRAJ JEDNE ERE: Španija se posle poraza od Čilea oprostila od svetske krune

Brazil 2014 -
Čile je pobedom nad Španijom od 2:0 izborio osminu finala SP, a "crvenu furiju" je ostavio bez svetske titule
1 / 10 Foto: Reuters

RIO - Dosadašnji svetski šampion selekcija Španije neće braniti titulu na Mundijalu u Brazilu.Španija je posle dva kola na SP u Brazilu izgubila sve šanse za plasman u osminu finala, pošto je posle poraza od Holandije (1:5), večeras doživela neuspeh i od Čilea (0:2).Golove za Čile postigli su Vargas u 20. i Aranguiz u 43. minutu. Španija je tako posle više od šest godina apsolutne dominacije u svetskom fudbalu, titule prvaka sveta u Južnoj Africi 2010. i dva vezana evropska trofeja - 2008. i 2012, izgubila primat - eliminacijom već posle druge utakmice šampionata u Brazilu.

Španija nije mogla da se oporavi posle poraza od Holandije na startu Mundijala. Čileanci su poveli u 20. minutu preko Vargasa, koji je posle odličnog proigravanja Sančeza i asistencije Araguiza doveo svoj tim u vođstvo. Sančez je u 43. minutu uputio šut ka Kasiljasu, koji je uspeo samo da odbije loptu, al je na nju natrčao Araguiz i smestio je u levi donji deo mreže. Španija je dominirala u drugom poluvremenu, ali i pored nekoliko velikih prilika nije uspela da postigne gol.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Pre Španije, prethodni svetski šampioni nisu prošli u drugi krug, kao što su Italija 1950, Brazil 1966, Francuska 2002. i Italija 2006.Uoči početka meča došlo je velikog incidenta, kada je grupa navijača Čilea protrčala kroz pres centar jednog od najvećih stadiona na svetu. Obezbeđenje je uhvatilo navijače Čilea koji su napravili haos u prostorijama "Marakane", a prema poslednjim informacijama bilo ih je oko 200.TOK MEČA22:56 (90+6) - Kraj utakmice. Čile je pobedio Španiju i eliminisao je sa SPČile je napravio veliko iznenađenje trijumfom nad Španijom od 2:0. Čile će igrati u osmini finala, dok će Španija bez obzira na rezultat poslednjeg kola vratiti kući.

22:52 (90+2) - Velika šansa za Španiju22:50 (90) - Utakmica je produžena za 6 minuta

22:46 (86) - Čile sve bliži pobedi i plasmanu u osminu finala MundijalaČile sigurnom igrom održava prednost od 2:0. Čileanci sve bliži velikog istorijskog uspeha22:38 (78) - Španija sve bliže eliminaciji sa SPFudbalska reprezentacija Španije sve bliže eliminaciji sa Mundijala.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

22:30 (70) - Nova prilika za ČileSančez je prosledio loptu za Gutijereza, koji je loše šutirao iz idealne situacije

22:28 (68) - Isla propustio šansu da dotuče ŠpanijuOdličan kontranapad Čilea. Isla je ostao sam ispred Kasiljasa, ali je šutirao visoko preko gola.

22:13 (53) - Kakav promašaj Španije!Dve šanse u istom minutu za Španiju. Bravo je prvo zaustavio udarac iz slobodnog udarca, a onda je Buskets promašio nemoguće. On je na svega nekoliko metara ostao ispred praznog gola, ali je njegov udarac završio pored gola.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

22:09 (49) - Velika šansa za Španiju.Velika prilika za Španiju. Košta je ostao sam ispred golmana Čilea, ali je Bravo odlično intervenisao i poslao je u korner.22:05 (46) - Počelo je drugo poluvreme

21:47 (45+2) - Kraj prvih 45 minuta. Čile vodi 2:0!Posle prvih 45 minuta Čile vodi 2:0. Španija nemoćna i preti joj eliminacija sa SP21:43 (43) - GOLLLLL!!! Čile vodi 2:0!Čile vodi 2:0. Slobodan udarac sa 20-ak metara izveo je Aleksis Sančez, Kasiljas brani ali odbija loptu na nogu Aranguizu, koji je plasira u mrežu španskog gola.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

21:40 (40) - Čile se povukao i brani prednost od 1:0Čilea se povukao na svoju polovinu terena i održava prednost21:29 (29) - Košta pogađa spoljni deo mrežeŠpanci žele izjednačenje, ali moraće da budu precizniji. Volej Alonsa odlazi visoko preko gola, dok je šut Dijega Košte iz dobre pozicije završio u spoljnjem delu mreže.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

21:20 (20) - GOLLLL!!! Čile vodi 1:0!

Novi šok za Španiju. Čile vodi 1:0! Fudbaleri Čilea su izveli dobru akciju po desnoj strani, a onda je Vargas ostao sam ispred Kasiljas. Vargas je prevario španskog golmana i smestio je loptu u mrežu.
Foto: Reuters
Foto: Reuters

21:15 (15) - Dve prilike za Španiju u istoj akcijiDve prilike za Španiju u istoj akciji. Međutim, Kosta, Alonso i Inijesta se nisu snašli u šesnaestercu Čilea.

21:09 (9) - Igra se na sredini terenaŠpanija se oslobodila pritiska čileanske reprezentacije. Igra se odvija na sredini terena

Foto: Printskrin
Foto: Printskrin

21:01 (2) - Ofanziva Čileanaca na startu mečaFudbaleri Čilea su ofanzivnije krenuli na startu utakmice i već u prvom minutu imali su dve šanse.21:00 (1) - Počela je utakmicaMeč drugog kola grupe B između Španije i Čilea je počeo20:55 - U toku je izvođenje himni

20:50 - Čileanci napravili haos na MarakaniGrupa navijača Čilea protrčala je kroz pres centar jednog od najvećih stadiona na svetu. Obezbeđenje u Brazilu još jednom zakazalo. Obezbeđenje je uhvatilo navijače Čilea koji su napravili haos u prostorijama "Marakane".20:40 - Sastavi timovaŠpanija: Kasiljas, Martinez, Azpilikueta, Inijesta, Pedro, Alonso, Ramos, Serhio, Žordi Alba, Dijego Košta, Silva.

Čile: Bravo, Mena, Isla, Silva, Aleksis, Vidal, Vargams, Medel, Hara, Aranguiz, Dijaz.

Španija protiv Čilea igra meč koji može odlučiti da li će zvanični svetski prvak posle grupne faze takmičenja nastaviti učešće na Mundijalu u Brazilu. Čile bi, sa druge strane, pobedom obezbedio plasman u osminu finala. Nikad u istoriji Mundijala branilac titule na prvom meču nije primio pet golova, a to se desilo Španiji protiv Holandije (1:5).Čile je u prvom meču, prilično lako i ubedljivo, savladao Australiju (3:1). Dve ekipe su i pre četiri godine u Južnoj Africi bile u istoj grupi. Španija se nalazila u sličnoj situaciji kao u Brazilu, te je stigla do pobede od 2:1, koja joj je utrla put ka tituli šampiona sveta. Španija i Čile igrali su u septembru prošle godine prijateljski meč u Ženevi, koji je završen bez pobednika - 2:2.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track