Hristo Stoičkov za Kurir: Nema nas u Brazilu zbog loše politike!

Ekskluzivno, bugarska legenda

Hristo Stoičkov za Kurir: Nema nas u Brazilu zbog loše politike!

Brazil 2014 -
Ni u Srbiji ni u Bugarskoj nema sportske strategije, zato nije ni čudo što se nismo kvalifikovali za Svetsko prvenstvo

Najveći bugarski fudbaler

svih vremena Hristo Stoičkov u ekskluzivnom razgovoru za Kurir vođenom u Rio de Žaneiru kaže da ga ne iznenađuje što se ni Srbija ni Bugarska nisu kvalifikovale na Svetsko prvenstvo.Član generacije 1994, kad su Bugari na Mundijalu u SAD igrali u polufinalu, objašnjava razloge zbog čega je Brazil ostao nedostižan dvema susednim zemljama.Niko ne ulaže u decu- Očajna sportska politika je glavni uzrok što nas nema u Brazilu. Ne postoji nikakav konkretan plan za razvoj fudbala, pre svega mlađih kategorija. Niko ne ulaže u decu i trenere i zato rezultati izostaju - obrazlaže Hristo na tečnom srpskom jeziku.Stoičkov nije optimista da će se stvari u skorijoj budućnosti promeniti.- Vidite da se loša situacija širi. Ni Rumuni nisu uspeli da se vrate posle nekoliko vezanih nastupa na SP. Dokle god je ovakva praksa u fudbalu, ne verujem da će biti bolje.Bivši selektor Bugarske, trenutno angažovan kao stručni konsultant za televiziju Unimas, ističe da na ovom prvenstvu nema favorita.Brazilci se muče- Videli ste kako se muče Brazil, Argentina, pa čak i Holandija. Iskreno, mislim da se ništa neće znati do poslednjeg kola po grupama, a tek od osmine finala moći će da se stekne jasnija slika o formi timova.Na pitanje zna li ima li njegov kum Miroslav Ilić neku omiljenu ekipu, Hristo odgovara:- Moguće da ih ima. Zna on dobro da prepozna kvalitetne ekipe, siguran sam da je i sad tako!

Kazna UEFAKRIVO MI ZBOG ZVEZDEStoičkov nije znao da je Crvena zvezda izbačena iz evropskih takmičenja na godinu dana zbog dugovanja igračima.- Stvarno? Nisam znao za to. Šteta što se to desilo baš kad su postali šampioni posle toliko godina - razočarano je konstatovao Stoičkov.

Lična karta - Hristo Stoičkov- Za 13 godina dres Bugarske nosio je 84 puta i dao 38 golova- Tokom karijere promenio je devet klubova iz pet država- Odigrao 613 mečeva i postigao 314 golova u svim klupskim takmičenjima- Zabeležio jedan nastup za reprezentaciju Katalonije- Sa Barselonom osvojio Ligu šampiona i pet titula Španije od ukupno 20 trofeja- U julu 1995. iz Barselone je prešao u Parmu za neverovatnih 22 miliona maraka- Igračku karijeru završio je u američkom D. C. junajtedu 1. decembra 2003.- Sedeo je na klupi Bugarske, Liteksa, CSKA, Selte i Memelodija- Kao selektor nije uspeo da se kvalifikuje za Evropsko prvenstvo i Svetsko prvenstvo- Na klupi CSKA proveo je samo mesec dana

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track