SVE JE SPREMNO ZA SPEKTAKL: Srpski košarkaši boriće se za evropski tron na fudbalskom stadionu
Foto: Profimedia

EP ulazi u završnicu

SVE JE SPREMNO ZA SPEKTAKL: Srpski košarkaši boriće se za evropski tron na fudbalskom stadionu

EP Košarka -
Faza po grupama bila je u Berlinu (Nemačka), Zagrebu (Hrvatska), Rigi (Letonija) i Monpeljeu (Francuska),

Ovogodišnji Evrobasket prvi put će se igrati u organizaciji četiri zemlje i pet gradova, a najzanimljiviji će biti finalni meč na fudbalskom stadionu. Faza po grupama bila je u Berlinu (Nemačka), Zagrebu (Hrvatska), Rigi (Letonija) i Monpeljeu (Francuska), dok će završnica biti u Lilu na velelepnom stadionu istoimenog fudbalskog kluba.Srpski košarkaši prvu fazu igrali su u Berlinu na Mercedes-Benc areni, a svi se nadaju da će „orlovi“ slaviti na stadionu Lila, gde će pred 27.500 gledalaca biti bitka za titulu.

LilStadion: Pjer MoroKapacitet: 27.500E, ovo je već spektakularno. Fudbalski stadion na kojem će se igrati košarkaške utakmice. Završnica EP biće odigrana na potpuno rekonstruisanom stadionu Lila. Kapacitet ovog objekata za fudbalske mečeve iznosi nešto više od 50.000 mesta, ali je za košarku taj broj gotovo duplo manji. Prvi put u istoriji EP utakmice će biti odigrano na stadionu, koji je, naravno, pokriven i prilagođen dvoranskom sportu. Cena rekonstrukcije ovog objekta iznosila je više od 320 miliona evra. Već sledeće godine na stadionu Lila biće igrani i mečevi Evropskog prvenstva u fudbalu. U gradu koji ima 230.000 stanovnika ponose se ovakvim zdanjem.

BerlinArena: Mercedes-BencKapacitet: 14.500Nekada O2, danas Mercedes-Benc arena. Supremoderna dvorana otvorena je pre sedam godina, a njena izgradnja trajala manje od 600 dana! U tom periodu potrošeno je više od 160 miliona evra, ali je zato Berlin dobio spektakularnu arenu. Kad se zna da je godišnja popunjenost ove dvorane više od 90 odsto dana, onda je jasno da se Nemcima ovo ulaganje višestruko isplati. Svoje mečeve u Areni igraju hokejaši Berlina i košarkaši Albe. Takođe, veliki broj pevačkih zvezda, poput Ledi Gage, Rijane, Bijonse, Dženifer Lopez i drugih, imao je svoje koncerte u ovoj dvorani.

ZagrebArena: ZagrebKapacitet: 16.500Pre sedam godina u Zagrebu je nikla velelepna sportska dvorana. Izgradnja dvorane koštala je oko 90 miliona evra, a danas se u njoj uglavnom održavaju koncerti. Arena je otvorena prijateljskom rukometnom utakmicom Hrvatska - Rusija. Upravo je rukomet sport koji je najviše zastupljen u zagrebačkoj lepotici. Tako je 2009. godina završnica Svetskog prvenstva u rukometu upravo odigrana u ovoj dvorani. Gotovo sve ulaznice za mečeve EP u košarci su rasprodate i nema sumnje da će u prestonici Hrvatske biti sjajna atmosfera na svim utakmicama Evrobasketa.RigaArena: RigaKapacitet: 11.200Dvorana u kojoj se na dva-tri dana igraju mečevi u hokeju promenila je namenu u narednih deset dana. Možda i najskromniji objekat od svih u kojima će se igrati EP nalazi se u Letoniji. Reč je o areni Riga, domu hokejaša Dinama i Rige, ali i košarkaša Rige. Sport na ledu glavni je u ovoj dvorani, koja je i izgrađena za potrebe SP u hokeju 2006. godine, ali i hokejaškog kluba Dinamo. Upravo su oni 2010. godine ispunili dvoranu do poslednjeg mesta kad su u prijateljskom meču dočekali NHL tim Finiks. I ova dvorana bila je domaćin velikog broja koncerata svetskih zvezda.MonpeljeArena: Park end SviKapacitet: 10.700Nešto više od 50 miliona evra koštala je grad Monpelje izgradnja multifunkcionalne dvorane. Od sporta u ovom zdanju malo šta je imalo prilike da se vidi. Tu se igraju samo evropski mečevi rukometnog kluba Monpelje i održava se jedan teniski turnir. Samo toliko! Inače, od sportskih događaja u petogodišnjoj istoriji dvorane ostalo je upisano Evropsko prvenstvo u ritmičkoj gimnastici, koje je održano ove godine. Ulaznice za sve mečeve koji si igraju u Monpeljeu odavno su rasprodate, pa je za očekivati da i u ovom gradu sve bude u znaku košarke u narednih deset dana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track