NEKA IGRE POD OBRUČIMA POČNU! Danas počinje NAJJAČE EVROPSKO PRVENSTVO u istoriji sa 23 NBA igrača! Nikola Jokić najveća zvezda
Foto: EPA/ANDREJ CUKIC, AP, Beta, FIBA.basketball

EVROBASKET 2022

NEKA IGRE POD OBRUČIMA POČNU! Danas počinje NAJJAČE EVROPSKO PRVENSTVO u istoriji sa 23 NBA igrača! Nikola Jokić najveća zvezda

Eurobasket 2022 -

Spremite se za košarkaški spektakl - danas počinje najjači Evrobasket u istoriji! Čak 23 NBA košarkaša pokušaće da odvedu svoje timove što dalje, a samo dve reprezentacije će imati priliku da 18. septembra igraju veliko finale i bore se za zlato.

Nikola Jokić, Janis Adetokumbo
foto: EPA/ANDREJ CUKIC

Zato i ne čudi što vlada ogromno interesovanje za Evropsko prvenstvo u Nemačkoj, Češkoj, Gruziji i Italiji. Od poslednjeg šampionata prošle su čak četiri godine, pa će biti izuzetno zanimljivo.

Lidersko mesto

Najbolje evropske košarkaše današnjice predvodi fenomenalni centar Srbije Nikola Jokić, MVP NBA lige, koji će biti glavna uzdanica našeg selektora Svetislava Pešića. Pored njega, sve oči biće uprte u Grka Janisa Adetokumba i slovenačkog superstara Luku Dončića.

Slovenija, Srbija, Luka Dončić, Nikola Jokić, Vasilije Micić
foto: BETAPHOTO/KOSARKASKI SAVEZ SLOVENIJE

Srbija svoj put počinje u Pragu u O2 areni, čiji kapacitet je 16.805 gledalaca. Prvi rival „orlovima“ u grupi D sutra će biti Holandija i ne treba sumnjati da će Srbija trijumfom započeti ovaj Evrobasket. Naš tim svi vide kao lidera grupe i ako se ne desi neko čudo, s prvog mesta idemo u drugu fazu prvenstva, odnosno u osminu finala. Tamo ćemo za rivala imati neku reprezentaciju iz grupe C, a realno je da to budu Estonija, Velika Britanija ili Ukrajina.

- Moramo da pobeđujemo ako želimo da idemo za Berlin, što je naš cilj. Mi imamo ciljeve da kroz prvu rundu kvalifikacija u Pragu unapređujemo svoju igru, da svaki momenat koristimo da fizički budemo u dobrom stanju. To je prvi, kratkoročni cilj - kaže selektor Svetislav Pešić.

Najveća sila u reketu na celom Evrobasketu je Nikola Jokić, koji je na pripreme Srbije stigao fizički besprekorno spreman, što se pokazalo već u mečevima kvalifikacija za SP, gde je bio nerešiva enigma za rivale.

košarkaši
foto: Starsport©

Sjajna atmosfera

- Svi znaju da je Nikola lider. Pored njega, tu je i Vasa. Kalinić mnogo znači ovoj ekipi, i da ne idemo sad dalje. S Nikolom je prelagano igrati. Čini nas sve mnogo boljim. Trudim se da uživam s njim na treninzima svaki dan, kad smo zajedno u ekipi. Sjajna je atmosfera, svi se dobro slažemo, stvarno je tako. Igrači znaju svoje uloge, verujemo selektoru, spremni smo da se žrtvujemo jedan za drugog. Svako zna šta mu je posao, znamo ko su lideri ekipe - smatra bek Marko Gudurić.

Marko Gudurić
foto: Starsport©

Vlado Šćepanović: Srbija s Jokićem najbliža trofeju

Poslednju zlatnu medalju reprezentacija tadašnje Jugoslavije osvojila je u Istanbulu 2001. U finalu je briljirao Vlado Šćepanović.

- Slovenija s Dončićem, Srbija s Jokićem, Grčka sa Adetokumbom, Španci, Francuzi, Litvanci... Među ovim reprezentacijama treba tražiti najbolju. Odlučivaće nijanse - rekao je Šćepanović za MINA.

On ipak smatra da je Srbija možda i najbliža trofeju:

- Jokić je pravi lider, igrač koji pravi ogromnu razliku i koji sve svoje saigrače čini boljim.

Vlado Šćepanović veruje u orlove
Vlado Šćepanović veruje u orlovefoto: Starsport©

(Predrag Gajić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track