JOKIĆ IMAO POSEBAN MOTIV NA EVROBASKETU: Radosne vesti stigle u Prag iz Požarevca, EVO O ČEMU SE RADI! (VIDEO)
Foto: Pritnscreen/Twitter

59. ljubičevske konjičke igre

JOKIĆ IMAO POSEBAN MOTIV NA EVROBASKETU: Radosne vesti stigle u Prag iz Požarevca, EVO O ČEMU SE RADI! (VIDEO)

Eurobasket 2022 -

Konji iz štale "Drim kečer" iz Sombora osvojili prva dva mesta u glavnoj kasačkoj trci, vozili ih Miodrag Pantić i Vladimir Pribić, na hipodromu slavio i Nikolin otac Branislav Jokić

Najbolji košarkaš sveta Nikola Jokić, fantastično predvodi Srbiju na Evrobasketu, a u nedelju popodne je dobio radosne vesti iz Požarevca, koje su brzo stigle i do Praga. Naime, petogodi kastrat Breno Leumar, izvanredno grlo oždrebljeno u Italiji, iz njegove štale „Drim kečer“ iz Sombora,, dobilo je glavnu kasačku trku na 59. Ljubičevskim konjičkim igrama „Knez Mihailo“ (2200 m, autostart, 800.000 dinara). Pobedničko vreme 1:15,5 prosečno po kilometru.

Drugo mesto je pripalo "štalskoj drugarici", kobili staroj šest godina Ejmi del Duomo (1:15,6), takođe oždrebljenoj na Apeninskom poluostrvu. Bilo je ukupno 10 učesnika u trci, ali su Jokićevi konji bili ubedljivo najbolji.

Miodrag Miško Pantić
foto: Facebook/ Printscreen

Pobednika je u sulkama vozio Miodrag Miško Pantić, koji je ove sezone angažovan kao vozač na jugu Francuske, a naredog vikenda će predstavljati Srbiju na Evropskom šampionatu za vozače u Monsu u Belgiji. Ejmi del Duomo je vozio Vladimir Pribić, koji je i trener u štali „Drim kečer“. Na hipodromu u Požarevcu je bio i Nikolin otac Branislav Jokić, koji je imao dvostruki razlog za slavlje.

Prethodno je na istoj distanci održana trka „Stig“, vredna 300.000 dinara, a pobedilo je grlo domaćeg odgoja Sara Vogan A.T. (vozač Branko Skenderović, trener Tomislav Višnjić, prvi čovek Animal trejd rejsing tima iz Zmajeva, vreme 1;16,4). Dobra vest za kasački sport stigla je iz Rumunije, gde je predstavnik Srbije Milan Kovačević slavio je na hipodromu Mangalija u okviru šampionata vozača Mediterana i Crnog mora.

Dosta uzbuđenja, ali i mnogo napetosti je bilo u nedeljnim galopskim trkama, pogotovo u Kupu Ljubičeva (2400 m, trava, 2 miliona dinara). Sigurnu pobedu je ostvario trogodac iz Mađarske Triger (jahač Bugarin Valentin Atanasov), u treningu kod bivšeg džokeja iz ergele Zobnatica Gabora Maronke, a u vlasništvu štale "Intergaj" Aleksandra Jovanovića iz Bijeljine.

Drugi i treći su bili galoperi u treningu kod Bojana Šendekovića u Šapcu, Kalabreze (Ors Kolumbijan umesto najavljenog Ščepana Mazura) i Silvestris (Aleksandar Šašić), dok je četvrta odlična zobnatička kobila Hantres (Kristijan Njezi), a peti trogodi Elijano (Miloš Milojević Sruja), koga je posle odluke vlasnika Slobodana Tešića Tešketa, trener Miroslav Kolar vratio na Beogradski hipodrom iz Francuske, gde je u devet trka zabeležio dve pobede. Svi ostali, od ukupno 12 učesnika, su podbacili, naročito pobednici dve glavne trke u Beogradu: Unks (jubilarni 100. derbi) i donekle Brainijak (Pehar predsednika Republike). Pre početka trke kod pune start mašine je viđen pravi cirkus!

U dvodnevnom programu je održano ukupno šest galopskih trka, a najviše uspeha su imali trener Bojan Šendeković sa tri pobede, a od džokeja Milan Konkolj, koji je sa dva trijumfa još jednom potvrdio da je u šampionskoj formi. U subotu je pobedu za domaćina ostvarilo grlo Vi Loh Las (Tamaš Nađi), tako da novi trener Draško Radaković, polako vraća državnu ergelu Ljubičevo tamo gde joj je mesto, u samom vrhu srpskog galopa. Draško je ponikao na Zobnatici, ali poreklo vuče iz Požarevca, gde je njegov otac, čuveni trener i bivši džokej Dušan Duja Radaković bio dugogodišnji radnik.

Gradonačelnik Saša Pavlović je izjavio da je Požarevac bio grad prijateljstva, sportskog duha i viteštva. Tradicionalno su održane i utakmice u preskakanju prepona, a publici su se predstavili i deca kao voltižeri. Dugogodišnji direktor KD “Knez Mihailo” Aleksandar Milenković, svakako ima razloga za zadovoljstvo, jer su i ovaj put Igre uspešno organizovane, a bile su kao i godinama unazad dobro posećene.

Vitez Ljubičeva Dušan Janković

U finalu Ljubičevskog višeboja, što privlači najveću pažnju gledalaca u Požarevcu, nastupilo je osam takmičara, a najbolji rezultat je postigao Dušan Janković i postao vitez Ljubičeva. Drugo mesto osvojio je šestostruki vitez Marko Milenković, dok je treće pripalo Nenadu Anđeliću.

Gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović, uručio je pobedniku viteška znamenja – pehar, plašt i sablju. Pored toga, Janković je dobio i novčanu nagradu (725.000 dinara). Pre početka takmičenja višebojaca uručena je titula počasnog viteza Milovanu Bojiću, direktoru Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje, zbog doprinosa u borbi protiv kovida.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track