ČESTITAMO, UNAKAZILI STE KOŠARKU: Evo kako je FIBA bez metka UBILA Evropsko prvenstvo! A, moglo je da bude NAJBOLJE IKADA
Foto: Starsport

evrobasket

ČESTITAMO, UNAKAZILI STE KOŠARKU: Evo kako je FIBA bez metka UBILA Evropsko prvenstvo! A, moglo je da bude NAJBOLJE IKADA

Eurobasket 2022 -

Evropsko prvenstvo u košarci, po mnogima je najkvalitetnije u istoriji, jer su tu i najbolji košarkaši NBA lige: Nikola Jokić, Luka Dončić, Janis Adetokumbo.

Međutim, ono šta je najveći problem je skandalozno suđenje, koje je toliko loše da predstavlja čak pravu lakrdiju!

Očigledno je da arbitri kojima je Evropska košarkaška federacija (FIBA Evropa) ukazala poverenje, nisu dorasli ovako velikom takmičenju, pa otuda sve češće i drastičnije greške "ljudi u crnom". Skandali koje prave u sve veći, pa otuda i sve oštrije reakcije. Grešaka je bilo i na utakmicama u grupnoj fazi, ali ono što je viđeno u osmini finala je zabrinjavajuće, jer se zbog skandaloznih sudijskih odluka dovodi čak i regularnost takmičenja u pitanje.

Ljubitelji košarke širom Evrope i sveta, sa nestrpljenjem su očekivali početak nokaut faze, gde je svaka utakmica kao "finale". Ipak, problemi sa sudijama sve više dolaze do izražaja, možda i zato što FIBA nije smela da delegira stotinak najboljih delilaca pravde sa Starog kontinenta koji imaju i evroligaško iskustvo (zbog rata sa Evroligom, nemaju pravo na te sudije), nego je šansu dali trećerazrednim sudijama, koje deluju kao da su zalutale na Evrobasket.

U dramtačnoj utakmici između Turaka i Francuza, koji su pobedili posle produžetka, arbitri nisu dosudili očigledan prekršaj za Tursku prilikom šuta za tri poena, što je direktno uticalo na krajnji epilog. Još gore je bilo u okršaju aktuelnog prvaka Evrope Slovenije i Belgije, koja je drastično oštećena u prelomnim trenucima meča. Zahvaljujući najviše sudijama, Slovenci su se odlepili i na kraju ubedljivo trijumfovali, tako da ko nije gledao utakmicu, može da stekne sasvim pogrešan utisak, ako bude gledao samo konačan rezultat.

Kulminacija je usledila u deulu domaćina Nemačke i Crne Gore. Iako su Nemci do poluvremena stekli, činilo se, nedostižnu prednost (48:24), stvari su se potpuno okrenule u nastavku susreta, a u samom finišu Crnogorci su bili nadomak istorijskog podviga. Ali, kako bi to predupredili, ponovo su u centru pažnje bile sudije, čija je namera da se pošto-poto osigura pobeda domaćem timu bila očigledna! Ključni trenutak je bio dosuđen nameran faul Crnogorcima, kako bi se u korenu sasekao svaki pokušaj da ugroze domaćina šampionata. Arbitri su prethodno mogli da dosude nesportski prekršaj Nemcima, ali se nisu ni pomišljale na tako nešto, jer su se stalno trudili da ih poguraju što više mogu.

Povike na sudije postoje od samog početka Evrobasketa, ali već po samoj selidbi u Berlin, arbitri su prevršili svaku meru svojim neznanjem, ali još više neskrivenim namerama ili željama da se što više stave u službu tima za koji je procenjeno da je bolje da se plasira dalje. Predstoje ključni mečevi i borba za medalje, pa ostaje samo nada da čak i od ovako očajnih sudija može da se očekuje da makar ne pokazuju tako drastično lošu nameru da kroje rezultate i tako utiču na konačan plasman.

Đerđa: Hajde da prestanemo da se lažemo

Duel u Berlinu dobila je Slovenija, ali je tim koji sa klupe predvodi Dario Đerda pružio dostojan otpor i sa šampionom Evrope igrao je egal sve do treće četvrtine, a Đerda nakon meča nije bio zadovoljan sudijskim odlukama.

- Slušam mesecima kako ce sve biti 50-50. Sve će biti pošteno, sve ce biti pola-pola. Bice isto za sve. Ali nije isto. Hajde da prestanemo da se lažemo - rekao je posle poraza ogorčeni Dario Đerda.

Mihailović: Ovo je najgore suđenje ikada!

Crnogorski košarkaš Vladimir Mihailović, bio je besan zbog sudija! Neke čudne odluke presudno su uticale na ishod utakmice sa Nemcima. Periju se svirana nesportska lična greška, a Šruderu nije...

- Od samog pocetka turnira dešavaju se takve neobjašnjive stvari, trudim se celu karijeru da ne komentarišem sudenje, ali ovo prvenstvo je gore nego ikad po tome! Došli smo u situaciju da zapretimo i pobedimo, na Dubljeviću je bio faul na tri razlike, i mene su gurali u leđa na onom polaganju... To su stvari koje se nama ne gledaju, njih su cašćavali velikim brojem slobodnih bacanja i to je direktno odlučilo utakmicu - rekao je Mihailović.

Litvaniji ukrali slobodno bacanje, Turcima 22 sekunde

Litvanci su optužili sudije da su im "ukrale" slobodno bacanje. Iako je selektoru Nemačke Gordonu Herbertu dosuđena tehnička greška, njihov protivnik je ostao uskraćen za ono što im po pravilima pripada. Merilac vremena je Turcima uskratio 22 sekunde na meču sa domaćinom Gruzijom, tako da ima i tragikomičnih situacija, kakve se retko sreću i u našim tzv. beton ligama!

Kurir sport / Lazar Delić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track