KOŠARKAŠKA POSLASTICA BEZ ZVEZDA: Francuzi i Španci večeras (20.30) u borbi za zlato, Nemačka i Poljska (17.15) za treće mesto
Foto: EPA/Filip Singer

EVROBASKET 2022

KOŠARKAŠKA POSLASTICA BEZ ZVEZDA: Francuzi i Španci večeras (20.30) u borbi za zlato, Nemačka i Poljska (17.15) za treće mesto

Eurobasket 2022 -

Košarkaši Francuske i Španije igraju večeras (20.30, RTS) finale Evropskog prvenstva. Nešto ranije (17.15, RTS), u borbi za bronzanu medalju sastaće se selekcije Nemačke i Poljske.

Visoki centar reprezentacije Francuske Mustafa Fal (218 cm) raduje se finalu protiv reprezentacije Španije.

- Imamo najmanje srebro u rukama, ali to nije naš cilj. Od početka je cilj zlatna medalja i uradićemo sve da je osvojimo. Učinili smo polufinale protiv Poljske laganim - rekao je Fal, koji je na Olimpijskim igrama u Tokiju s Francuskom osvojio srebro:

Francuska, Evrobasket 2022
foto: EPA/CLEMENS BILAN

- Zaista sam privilegovan što sam odigrao dva velika turnira s nacionalnim timom i dva puta sam u finalu. To je velika stvar za mene, za celu zemlju, a nadam se da ćemo ovog puta osvojiti zlato.

Najiskusniji košarkaš u redovima Španije Rudi Fernandez, koji ima 37 godina, veruje da „crvena furija“ može na svom putu do zlatne medalje da savlada i favorizovanu Francusku.

- Ovaj dres, ova porodica... Ne mogu da objasnim kako se trenutno osećam sa ovom grupom ljudi. Preponosan sam na to kako smo igrali na ovom turniru, prava smo porodica - rekao je Rudi i dodao:

Španija
foto: Profimedia

- Sada samo treba da uživamo u igri i da se zabavimo. Francuska je sjajan tim i biće nam lepo u još jednom velikom finalu.

Dve reprezentacije koje će igrati u finalu EP u Berlinu najveće uspehe u košarci imale su u poslednjoj deceniji. Španija ima tri titule šampiona Evrope, osvojene 2009, 2011. i 2015. godine, i čak šest osvojenih srebrnih odličja i četiri bronze. Sa druge strane, Francuska je samo jednom bila prvak Starog kontinenta, 2013. godine. Pored toga imaju dva srebra i šest bronzi.

Francuska i Španija direktno su o prvaku Evrope odlučivale 2011. godine, na prvenstvu igranom u Litvaniji. Tada su Španci bili bolji pošto su pobedili sa 98:85. Tada su glavne zvezde Španije bili braća Po i Mark Gasol, Karlos Navaro, Riki Rubio, Serž Ibaka, dok su za Francusku igrali Toni Parker, Nikolas Batum, Nando de Kolo, Boris Dijao...

(Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track