OBRAZOVANJE: Pozorište je za fudbalere

Bekvalac i Rašović kopirali Živu

OBRAZOVANJE: Pozorište je za fudbalere

Fudbal -
Milan Živadinović devedesetih godina kulturno uzdizao igrače, a sada njegov metod koriste treneri Partizana i Radničkog

Fudbalska majka.Živa je istina, a ne urbana legenda, da je Milan Živadinović devedesetih godina vodio fudbalere u pozorište. Iskusni stručnjak bio je inovator u mnogo čemu kada je reč o fudbalu, a njegov patent - odlazak u kulturne ustanove - poslednjih mesec dana iskopirali su Vuk Rašović i Dragoljub Bekvalac, koji su igrače Partizana i niškog Radničkog vodili u pozorište.Dvaput mesečno- Drago mi je što u novom talasu srpskih trenera ima ljudi koji hoće da edukuju fudbalere i ne prepuštaju ih splavovima. Bekvalac i Rašović su moji učenici - rekao je za Kurir Milan Živadinović (68), pa se prisetio dana kada je i sam vodio igrače u pozorište:- Bilo je to devedesetih godina. Vodio sam najviše igrače OFK Beograda, Crvene zvezde i Budućnosti. Tad nije bilo novaca, igralo se za deset maraka.Milan Živadinović bio je trener Crvene zvezde od 1992. do 1994:- Jedanput u dva meseca išli smo u pozorište. Gledao sam da uvek na repertoaru bude komedija, da predstava drži pažnju igračima. Nismo bili snobovi, trebalo je u to vreme sankcija i nemaštine držati ekipu kao familiju. Mogu to da posvedoče Lukić, Vasilijević, Adžić, Momčilović, Radmanović, Stanković...Cveće za glumicePopularni Živa se prisetio i jedne anegdote kad je fudbalere Budućnosti odveo u Zvezdara teatar:- Odveo sam ih na predstavu Dušana Kovačevića „Urnebesna komedija“. Bili su oduševljeni, a neki od njih su prvi put bili u pozorištu. Kupili smo cveće za Milenu Dravić, Anicu Dobru i Ljiljanu Dragutinović. Onda mi je jedan od njih kazao da će svi ustati kad se podigne zavesa i dati cveće.

Zvezda se ne čuva šamponomMilan Živadinović se dotakao i aktuelne situacije u FK Crvena zvezda:- Ne može fudbaler Crvene zvezde da vozi automobil od 30.000 evra, a onda da javno kaže kako nema šampona u svlačionici. Što ga nije kupio? Sramota! Tako se ne čuva Crvena zvezda. Generacija Rajka Mitića je trenirala na šljaci, igrala za kikiriki i imala dve lopte... Nikad se nisu žalili, a napravili su Zvezdu najboljim timom u Jugoslaviji.

Sa Aljošom na klupi Živadinović je na utakmice dovodio i glumce:- Dok sam trenirao OFK Beograd, sa mnom na klupi je sedeo Aljoša Vučković. Bio mi je asistent, a predsednik kluba Ljubiša Samardžić. Slikar Milić od Mačve najboljem igraču je poklanjao svoju sliku. U Zvezdu sam redovno dovodio Batu Živojinovića. Kako je on uticao na igrače!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track