RAT GROBARA: Ranjeni vođa Zabranjenih Alen Kostić u stalnom sukobu sa Đorđem Prelićem iz Alkatraza
Foto: Saša Pavlić

Borba za prevlast

RAT GROBARA: Ranjeni vođa Zabranjenih Alen Kostić u stalnom sukobu sa Đorđem Prelićem iz Alkatraza

Fudbal -
Protiv Alena Kostića policija je do sada podnela 15 krivičnih prijava. Protiv njega se trenutno vode dva sudska postupka pred Osnovnim sudom i dva pred Višim sudom. U dva postupka je pravosnažno oslobođen

BEOGRAD - Alen Kostić (28) zvani Kubi, jedan od vođa Partizanove navijačke grupe "Zabranjeni", ranjen u ponedeljak oko 23 sata hicem iz pištolja ispred porodične kuće u Železniku, u stalnom je sukobu sa članovima navijačke grupe "Alkatraz", a policija ispituje da li je ovaj napad nastavak obračuna navijača koji je u subotu nastavljen na "Marakani", kada su se sukobile dve zaraćene frakcije "Grobara".

Neformalni šef "Alkatraza" je Đorđe Prelić, osumnjičen za organizaciju ubistva navijača Tuluza Brisa Tatona, a koji se od februara nalazi u zatvoru u Španiji.

Kostić, osnivač i vođa podgrupe "Saut Femili", glavne članice grupe "Zabranjeni" bio je do 15. oktobra u pritvoru zbog sumnje da je 27. avgusta štanglom pretukao Jugoslava D. (44). Kostić je Jugoslava pretukao jer je pevao Zvezdine navijačke pesme. Kubi je pušten iz pritvora da se brani sa slobode.

Protiv Alena Kostića policija je do sada podnela 15 krivičnih prijava. Protiv njega se trenutno vode dva sudska postupka pred Osnovnim sudom i dva pred Višim sudom. U dva postupka je pravosnažno oslobođen.

Prvu krivičnu prijavu zaradio je u 18. godini zbog nanošenja teških povreda. Kostić je tada sa dvadesetak mladića došao na improvizovani košarkaški teren u naselju Čukarička padina i nožem napao mladiće koji su igrali košarku. Kostić i njegova grupa tada su nosili obeležja navijača Partizana, a nosili su metalne šipke, bejzbol palice, letve, staklene flaše i noževe. Bez ikakvog razloga napali su desetak mladića, a Kostić je nožem napao maloletnog F. D., ubo ga u grudi i probio mu plućnu maramicu.

Od sredine 2010. godine "Zabranjeni" i "Alkatrazi" su u ratu koji je izbio oko podele teritorija i unosnih zarada od trgovine narkoticima. Ceo sukob oko prevlasti počeo je još tokom prolećne sezone prošlogodišnjeg fudbalskog prvenstva. Odmetnuti „Grobari” hteli su da iskoriste rastuće nezadovoljstvo prema vođama tribine, pa je izbila tuča na utakmici Spartak Zlatibor voda – Partizan u Subotici. Smatra se da je „Alkatraz” izgubio tu bitku, jer je Alen Kostić osvojio veliki transparent „Grobari jug” koji je krasio južnu tribinu. Ovaj rat je dobio svoj krvavi epilog u oktobru iste godine kada je ubijen član "Zabranjenih" Ivan Perović.

Uprkos tome što je Prelić dugo van Srbije jer je bio u bekstvu još od ubistva francuskog navijača Brisa Tatona u Beogradu, on ipak preko svojih najodanijih huligana kontroliše čitavu navijačku grupu i održava sukob sa „Zabranjenima“. Prelić je u februaru uhapšen u Španiji, po poternici Srbije koja ga traži zbog ubistva Tatona.

"Zabranjeni" i "Alkatrazi" su nekoliko puta dolazili u sukob na utakmicama, poput one na stadionu OFK Beograda ili ispred hale "Pionir" uoči finalnog meča sa Hemofarmom kada je uhapšeno 54 navijača.

Poslednja dešavanja na 145. večitom derbiju, kada su se suprotstavljene strane gađale bakljama, govore da su apeli pojedinaca iz Sportskog društva Partizan, poput trenera Košarkaškog kluba Duška Vujoševića, neće skoro uroditi plodom i da smo daleko od završetka i eventualnog pomirenja.

Alen Kostić i Đorđe Prelić
Alen Kostić i Đorđe Prelić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track