USTAŠKI PIR: 150.000 Hrvata na Fejsbuku podržava potez Josipa Šimunića
Foto: Printskrin

Podržava ga i Tompson

USTAŠKI PIR: 150.000 Hrvata na Fejsbuku podržava potez Josipa Šimunića

Fudbal -
Podršku ovoj stranici dala je i službena Fejsbuk stranica Marka Perkovića Tompsona, pevača poznatog po veličanju ustaštva, ratnih zločina i genocida

Ustaško klicanje "Za dom spremni" Josipa Šimunića naišlo je na brojne osude u Evropi i svetu. Šimunićev potez po završetku meča baraža za Mundijal protiv Islanda naišao je i na delimičnu osudu u Hrvatskoj, ali ima i onih koji zdušno podržavaju hrvatskog reprezentativca.

Tako je na Fejsbuku osvanulo nekoliko grupa u kojima se pruža podrška Šimuniću, a najbrojnija od njih "Potpora Josipu Šimuniću" ima blizu 150.000 lajkova.

"Iza ove stranice ne stoji Josip Šimunić. Stranica je napravljena u znak podrške našem reprezentativcu", piše u opisu najbrojnije grupe na popularnoj društvenoj mreži.

Podršku ovoj stranici dala je i službena Fejsbuk stranica Marka Perkovića Tompsona, pevača poznatog po veličanju ustaštva, ratnih zločina i genocida.

Opštinsko javno tužilaštvo u Zagrebu kaznilo je hrvatskog fudbalera smešnom kaznom od 25.000 kuna (oko 3.300 evra) na osnovu Zakona o sprečavanju nereda na sportskim takmičenjima. Tužilaštvo je navelo da je hrvatski reprezentativac bio svestan da taj uzvik simbolizuje službeni pozdrav za vreme totalitarnog režima Nezavisne Države Hrvatske, kao i da predstavlja "manifestaciju rasističke ideologije, prezir prema drugim ljudima zbog njihove verske i etničke pripadnosti, kao i trivijalizaciju žrtava zločina protiv čovečnosti".

Zagrebačka policija ranije je saopštila da u slučaju Šimunić, koji je izazvao oštre kritike u domaćoj i međunarodnoj javnosti, nije utvrdila elemente krivičnog dela.

Hrvatski fudbalski savez je saopštio da su ustaški pokliči Šimunića neprimereni, ali da ih više zabrinjava "hajka" na defanzivca reprezentacije.

"Žao nam je što je to zasenilo pobedu. Zabrinjava nas lavina negativnih komentara koja se srušila na našeg igrača, no naš stav je da njegov poziv za navijanjem nije bilo usmeren prema sećanju na ustaštvo".

Šimuniću preti žestoka kazna od strane FIFA. Prema nekim najavama reprezentativac "kockastih" mogao bi da propusti i Svetsko prvenstvo jer bi mogao da bude suspendovan na šest utakmica.

http://www.youtube.com/watch?v=QL4du3XRil0

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track