SRAMOTA ANTIFAŠISTIČKOG KLUBA: Hrvatski mediji mlaki u osudi neoustaštva navijača Hajduka
Foto: Fonet

Orkestrirano skandiranje

SRAMOTA ANTIFAŠISTIČKOG KLUBA: Hrvatski mediji mlaki u osudi neoustaštva navijača Hajduka

Fudbal -
Da apsurd bude veći, Torcida je pre tih skandiranja podigla transparente na kojima su citirani stihovi iz pesme "Tomislav" Vladimira Nazora, koji je između ostalog bio istaknuti antifašista

Sramotno skandiranje navijača Hajduka na meču protiv Osijeka "Za dom, spremni" i "Ajmo ustaše" hrvatski mediji dočekali su uglavnom prenoseći informaciju, uz blage osude.

Pripadnici "Torcide" započeli su ustaškim skandiranjem "Za dom spremni" podršku hrvatskom reprezentativcu Josipu Šimunića, a to je naišlo na odobravanje ostatka stadiona. Potom se "Poljudom" čulo i "Ajmo ustaše".

"Slobodna Dalmacija" je prva izvestila o skandaloznim dešavanjima na splitskom stadionu.

Uz komentar "sramota antifašističkog kluba", "Dalmacija" donosi naslov "Sa severne tribine Poljuda dirigovano navijanje: Ajmo, ajmo ustaše?!".

"Sa severne tribine torcidaši su povikali "za dom", "istok" je brzopotezno odgovorio "spremni". No, za razliku od Šimunića, Torcida nije ostavila prostora sumnjama kako se možda radi o ljubiteljima opere Nikole Šubića Zrinskog, već se nakon toga sa "severa" zaorilo "ajmo, ajmo ustaše".

Da apsurd bude veći, Torcida je pre tih skandiranja podigla transparente na kojima su citirani stihovi iz pesme "Tomislav" Vladimira Nazora, koji je između ostalog bio istaknuti antifašista. "Susjede, dom si na svojemu gradi..." jedan je od Nazorovih stihova koji su podignuti u čast 22. godišnjice pada Vukovara, no oni nemaju nikakve veze sa skandiranjima koja su potom usledila", piše u izveštaju "Slobodne Dalmacije".

Jedan od najposećenijih hrvatskih portala Indeks, ocenio je u kraćem izveštaju da se radi o sramotnim skandiranjima. U tekstu pod naslovom "Torcida skandirala "Za dom, spremni" i Ajmo, ajmo ustaše", između ostalog piše.

"ZA VREME dvoboja Hajduka i Osijeka na Poljudu, Torcida je sramotnim skandiranjem izrazila podršku hrvatskom reprezentativcu Josipu Šimuniću. Uskoro se pridružio ceo stadion pa dok je sever vikao "Za dom", istočna tribina uzvraćala je sa "spremni". Navijanje je popraćeno aplauzom, nakon čega bi usledio refren "Ajmo, ajmo ustaše i "u boj, u boj".

"Jutarnji list" izveštava o "skandalu na Poljudu" pod naslovom "SRAMOTNO NAVIJANJE Torcida skandirala: Za dom, spremni" Ajmo, ajmo ustaše..." i govori o orkestriranom navijanju.

"S tribina se tokom utakmice moglo čuti: "Za dom, spremni." Nisu to bili pojedinačni povici nego orkestrirano navijanje celog stadiona. Sa severa bi krenulo "Za dom", pa bi sa istoka odgovarali "Spremni!" Onda bi sa zapada začuo se aplauz. I refren: "Ajmo, ajmo ustaše..." Pa klicanje: "U boj, u boj".

"Večernji list" u naslovu "Hajduku samo bod, Torcida skandirala: Ajmo ustaše", piše.

"Inače, na Poljudu se okupilo respektabilnih desetak hiljada gledalaca, a veliki deo njih uključio se u aktualni trenutak hrvatskog fudbala. Tako se u 26. minutu sa severa začulo "za dom", dok je istočna tribina otpozdravljala "spremni", a čulo se i "ajmo ustaše".

http://www.youtube.com/watch?v=NPHpL0pT714

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track