NIJE DALAJ LAMA: Zdravko Mamić oslobođen optužbi za vređanje Srba
Foto: Beta

Neverovatno obrazloženje sudije

NIJE DALAJ LAMA: Zdravko Mamić oslobođen optužbi za vređanje Srba

Fudbal -
Pa ko će se ovakvom izjavom naći pozvan da oseti mržnju prema Jovanoviću. Samo zato što je to rekao Zdravko Mamić? Mamić nije osoba baš tolikog uzora, Mamić nije Dalaj Lama da bi ga neko slepo sledio, stoji u obrazloženu presude

ZAGREB - Izvršni predsednik Fudbalskog kluba Dinamo iz Zagreba Zdravko Mamić nepravosnažno je oslobođen optužbi da je vređao ministra sporta i obrazovanja u Vladi Hrvatske Željka Jovanovića i srpski narod.

U obrazloženju presude sudija Rafael Krešić je istakao da "Zdravko Mamić nije Dalaj Lama koga treba slepo slediti".

"Izrečeni stavovi Zdravka Mamića nisu prihvatljivi, ali on ne podstiče i ne sugeriše da masa treba da misli kao i on, odnosno da se mrzi određena nacionalna grupa. Izrečene izjave nisu klasična situacija, kao ni izjave "ubij, ubij Srbina". Reč je o Mamićevom ličnom animozitetu. Sadržaj njegove izjave nije bezazlen, uvreda je brutalna i neprihvatljiva, i bio mu je cilj da pogodi adresanta. Jovanović se smatra uvređen i oklevetan, a ovo zbog čega se vodi sudski postupak nije to kazneno delo. Izjava Mamića je ta da pogađa Jovanovića na nisko-jeftin način. Pa ko će se ovakvom izjavom naći pozvan da oseti mržnju prema Jovanoviću. Samo zato što je to rekao Zdravko Mamić? Mamić nije osoba baš tolikog uzora, Mamić nije Dalaj Lama da bi ga neko slepo sledio, već je reč o ličnom animozitetu na neprihvatljiv način", rekao je sudija Krešić.

Tužilaštvo je najavilo žalbu na nepravosnažnu presudu, a za Mamića je zatražilo kaznu zatvora od jedne godine uz mogućnost zamene radom za opšte dobro.

Zdravko Mamić je u jednoj radio emisiji verbalno izvređao ministra Željka Jovanovića rekavši da sport u Hrvatskoj ne može da vodi Srbin.

"On je najveći hrvatomrzac. On mrzi sve što počinje s hrvatskim, bilo olimpijski odbor, fudbalski savez... On ima krvna zrnca koja mrze sve hrvatsko... Kod njega ne vidite osmeh nego očnjake iz kojih izlazi krv... On je uvreda za hrvatski mozak... Čovek koji je Srbin i nikada nije radio u prosveti i sportu, osim što je malo dizao tegove, na čelu je ovog ministarstva...", rekao je tada Mamić.

http://www.youtube.com/watch?v=qPcerQM-KB0

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track