Najnovije vesti

DŽAJIĆ I VUJOŠEVIĆ SLOŽNI: Zaslužujemo bolje stadione
Foto: Tanjug

Večiti na istoj strani

DŽAJIĆ I VUJOŠEVIĆ SLOŽNI: Zaslužujemo bolje stadione

Fudbal
11:34h
Bojim se da je jedan od razloga zbog kojeg se stvara spor oko vlasništva Partizana nad stadionom taj kako bi se crno-beli diskavlifikovali iz trke za igradnju ili rekonstrukciju Nacionalnog stadiona, rekao je trener košarkaša Partizana

BEOGRAD - Predsednik fudbalskog kluba Crvena zvezda Dragan Džajić i prvi čovek Sportskog društva Partizan Duško Vujošević složili su se danas da beogradski večiti rivali zaslužuju da dobiju stadione savremene generacije.

"Zvezda je imala moderan i lep stadion, igrala je konstantno u Evropi, a bili smo i prvaci Evrope i sveta. Stadion bi nam bio mnogo lepši i komforniji da se nije sve ono 1991. i 1992. godine dogodilo našoj zemlji. Oba kluba zaslužuju da imaju lepše stadione, ne želeći da potcenim ostale klubove, mi smo najveći u zemlji i to smo zaslužili rezultatima fudbalskih i košarkaških timova“, rekao je Džajić na trećem Međunarodnom sajmu "Ekonomija sporta“.

Predsednik crveno-belih poručio je da ne bi trebalo da bude sujete ako Fudbalski savez Srbije (FSS) i kompanija "Mejs" odluče da rekonstruišu samo jedan stadion.

"Svi bismo želeli da posmatarmo utakmice mirno, bez nekih ružnih dešavanja. Živimo u takvoj zemlji gde su emocije jako izražene i ne mogu da se naprave uslovi kao u pozorištvu, ali ne treba sve navijače trpati u isti koš i reći da su huligani. U poslednje vreme država pokušava da napravi red, očekujem da će tako i biti. Svi zaslužuju da imaju bolje uslove za rad od ovih što sada imaju, zato je potrebna pomoć države“, dodao je Džajić i poručio da Crvena zvezda nikada nije imala pomoć države, već naprotiv, da je klub sa Marakane širio ugled zemlje širom sveta.

Prvi čovek sportskog društva Partizan i trener košarkaša crno-belih pozdravio je predlog Džajića da oba kluba dobiju stadione savremene generacije.

"Ta dva stadiona su blizu jedan drugog, ova zemlja ima potrebu za dva stadiona najnovije generacije. Nije neizvodljivo da ta dva stadiona budu proglašeni jednim projektom, odnosno da oba dobiju savremeni izgled. Podržavam akciju pravljenja sportskih objekata koji su na nivou da pruže maksimalnu bezbednost publici, ali i koji mogu ekonomski da fuinkcionišu van sportskih dešavanja“, rekao je Vujošević.

On se osvrnuo na problem Partizana kada je u pitanju vlasništvo nad stadionom u Humskoj.

"Bojim se da je jedan od razloga zbog kojeg se stvara spor oko vlasništva Partizana nad stadionom taj kako bi se crno-beli diskavlifikovali iz trke za igradnju ili rekonstrukciju Nacionalnog stadiona. Politika ovde ne bi trebalo da se meša, Srbija kao mala država mora da čuva, a ne da ruši svoje institucija“.

Vujošević je naglasio i da sport ne može da se razvija ako nije rešeno finansiranje vrhunskog sport, što je slučaj u Srbiji.

"Država ima potrebu sa kulturom, zdravstom i školstvom, koji kao i sport nisu profitabilne grane. Zakoni koji se donose, donese se lako, kopirajući zemlje koje su uređene. Mislim da je trebalo uzeti njihove zakone pre 20 godina. Trener sam Partizana koji je godinama prvak Srbije i regionalne lige, a 80 odsto sredstava od sponzora ide na regulisanje poreskih obeveza od ranije i novonastalih, a takmičimo se sa ekipama koje imaju mnogo vehe budžete“, kazao je Vujošević.

Fudbalski savez Srbije (FSS), ambasada Velike britanije i kompanija "Mejs" predstavili su u martu projekat izgradnje Nacionalnog stadiona kapaciteta između 50 i 55.000 gledalaca.

Novi objekat trebalo bi da zadovolji standarde Evropske fudbalske unije (UEFA), koji će omogućiti da se Srbije kandiduje za jednog od organizatora Evropskog šampionata 2020. godine.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja