SRBOMRZAC: Ćiro Blažević predvodio proteste za ukidanje ćirilice u Hrvatskoj
Foto: Printskrin

Osramotio se

SRBOMRZAC: Ćiro Blažević predvodio proteste za ukidanje ćirilice u Hrvatskoj

Fudbal -
Moramo da znamo da Vukovar pripada privilegovanoj i jadnoj grupi Hrvata. I sad mi treba da budemo protiv tih jadnih ljudi? Treba da nas bude sramota, rekao je poznati trener

ZAGREB - Predstavnici takozvanog "Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara" predali su u ponedeljak Saboru 680.000 potpisa kojim traže referendum za praktično ukidanje ćirilice u Hrvatskoj.

Na protestu u Zagrebu okupljene je, između ostalih, predvodio i poznati fudbalski trener Miroslav Ćiro Blažević. Poznati ljubitelj Franje Tuđmana i i HDZ-a u poslednje vreme se prilično politički angažovao, pa je tako nedavno branio i čin fudbalera Josipa Šimunića, kojeg je FIFA kaznila sa deset mečeva suspenzije.

"Apsolutno podržavam akciju. Ko imalo ima sluha, a ja sam mali muzičar, imam ga, mora da zna da Vukovar pripada privilegovanoj i jadnoj grupi Hrvata. I sad mi treba da budemo protiv tih jadnih ljudi? Treba da nas bude sramota", rekao je Blažević.

Ukoliko Ustavni sud referendumsko pitanje oceni ustavnim i potom ga građani podrže na referendumu to praktično znači da će prava Srba u Hrvatskoj biti drastično smanjenja. Suština je da se cenzus za upotrebu ćirilice podigne sa 33 na 50 odsto srpskog stanovništva. Zakon donet 2002. predviđa dvojezičnost svuda gde ima više od 33 odsto Srba i to je slučaj u 21 mestu i dva grada, Vrbovskom i Vukovaru, a u svega sedam je i uvedena. Uslov od 50 odsto ispunilo bi 11 ili 12 mesta i nijedan grad.

Referendum se može izbeći odlukom Ustavnog suda, promenom Ustava ili intervencijom Evropske komisije, koja na osnovu člana 36. pristupnog ugovora Hrvatske sa EU može naterati Vladu iz Zagreba da ne sprovede referendum.Činjenice o Srbima u Hrvatskoj- po popisu iz 1991. u Hrvatskoj je bilo 581.000 Srba- sumnja se da se iz raznih razloga mnogi nisu tako izjasnili, i da ih je bilo čak 700.000- 2001. popis je pokazao da ima 201.000 Srba- broj se na sledećoj „proveri“ 2011. smanjio na 186.000- ako prođe referendum, ćirilice će biti u samo u 11-12 mesta, umesto u 23

http://www.youtube.com/watch?v=qDCYxSBA-6c

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track