UEFA UVELA NOVO TAKMIČENJE: Liga nacija od 2018. godine
Foto: AP

Platini saopštio

UEFA UVELA NOVO TAKMIČENJE: Liga nacija od 2018. godine

Fudbal -
Format novog takmičenja u kojem bi učestvovale 54 reprezentacije još nije ustanovljen, iako se već zna da će Liga nacija biti podeljena u četiri divizije, a igralo bi se od septembra do novembra 2018.

ASTANA - Evropska fudbalska unija (UEFA) glasala je danas na skupštini u Astani za uvođenje novog takmičenja, Lige nacija, koje će startovati septembra 2018. godine.

Ovo takmičenje će zameniti međunarodne prijateljske utakmice i poslužiće kao kvalifikacije za prvenstvo Evrope 2020. godine, a kasnije i kao kvalifikaciono za prvenstvo sveta.

Za uvođenje Lige nacije glasali su predstavnici 54 zemlje.

"Ovo je veoma značajna odluka koja će uticati na budućnost reprezentativnog fudbala", rekao je predsednik UEFA Mišel Platini, posle glasanja na godišnjoj skupštini UEFA.

Platini je naglasio da održavanje prijateljskih utakmica do sada "nikoga nije interesovalo".

"Nisu bili zainteresovani za prijateljske mečeve ni navijači, ni novinari, ni igrači", rekao je Platini na konferenciji za novinare.

Format novog takmicenja u kojem bi učestvovale 54 reprezentacije još nije ustanovljen, iako se već zna da će Liga nacija biti podeljena u četiri divizije, a igralo bi se od septembra do novembra 2018.

Takođe, već je iskristalisano da će se 12 elitnih reprezentacija takmičiti u četiri grupe od po tri ekipe u diviziji A, a pobednici grupa bi se plasirali na "fajnal for" koji bi se održao u junu 2019.

Kako se navodi, svih 54 evropskih timova i dalje će učestvovati u tradicionalnom kvalifikacionom takmičenju za EP 2020, a te utakmice biće igrane od marta do novembra 2019.

Plej of mečevi za EP bili bi odigrani marta 2020.

Platini je potvrdio da će svaka od četiri divizije, uključujući i one najniže rangirane, poslati po jedan tim na EP 2020, što bi dalo šansu reprezentacijama kao što su Farska Ostrva, Gibraltar i San Marino da debituju na evropskom takmičenju.

Prvenstvo Evrope 2020. biće odrzano u 13 različitrih gradova širom Starog komntinenta, koji će biti izabrani u septembru.

Platini odložio odluku o kandidatiru za predsednika FIFA

Predsednik Evropske fudbalske unije (UEFA) Misel Platini odložio je odluku o eventualnoj kandidaturi za mesto predsednika Međunarodne fudbalske federacije (FIFA).

Platini je na Kongresu UEFA u Astani rekao da će razmotriti da li će se kandidovati za prvog čoveka FIFA.

"Zajedno ćemo, kao i uvek, doneti tu odluku", rekao je Platini delegatima na Kongresu UEFA, kojem prisustvuje i predsednik FIFA Sep Blater.

Platini je prošlog septembra izjavio da će se izjasniti o eventualnom ulasku u trku za čelnika FIFA za vreme, ili posle Mundijala u Brazilu.

Očekuje se da će se Blater kandidovati za svoj peti mandat na kormilu FIFA, na izborima u Cirihu u maju 2015.

On je prošlog meseca potvrdio da će se kandidovati "ukoliko to budu želele članice FIFA".

"Ponekad Platini i ja ne delimo iste ideje, ali i dalje gajimo prijateljstvo", rekao je Blater.

Ipak, Platini je iskoristio priliku da "pecne" svog mogućeg protivnika na izborima kritikujući sadašnji sistem transfera igrača, kroz koji "nestane" ogroman novac.

"Količina novca koja nestane kroz samo jedan transfer prevazilazi godišnji budžet FIFA namenjen programu solidarnosti", rekao je Platini, mislicehi protom na 30 miliona dolara koje FIFA godišnje troši na programe razvoja.

Izbori za predsednika UEFA zakazani su za mart 2015. u Beču.

UEFA: Oštre kazne za nameštanje mečeva

Evropska fudbalska unija (UEFA) jednoglasno je na Kongresu u Astani usvojila rezoluciju kojom se traži uvođenje strožijih sankcija za one koji učestvuju u nameštanju utakmica.

UEFA je pozvala sve zemlje da sportske prevare ubuduće tretiraju kao krivično delo.

"Nameštanje utakmica je prava pošast koja ugrožava dušu našeg sporta", rekao je predsednik UEFA Mišel Platini.

Platini je kao primer borca protiv nameštanja u fudbalu naveo bivšeg selektora moldavske ženske reprezentaicje do 17 godina Alinu Stetenko, koja je doprinela razotkrivanju mreže prevara.

Ona je obezbedila ključne infiormacije koje su pomogle da se doživotno suspenduje jedan moldavski zvaničnik zbog pokušaja da namesti prvenstvo Evrope za devojke do 17 godina, prošlog avgusta.

"Alina je rekla "ne" korupciji u fudbalu. Ustala je za ono u šta veruje i zbog toga zaslužuje ovacije u ovoj hali. Ona je primer koga treba da sledimo", istakao je Platini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track