OPROŠTAJ OD VELIKANA: Vujadin Boškov sahranjen uz muziku tamburaša
Foto: Saša Pavlić

Poslednje zbogom

OPROŠTAJ OD VELIKANA: Vujadin Boškov sahranjen uz muziku tamburaša

Fudbal -
Na poslednji ispraćaj legendarnog Vujketa doputovali su Emilijo Butragenjo i Hose Kamačo, legende španskog Real Madrida, dok je iz Italije stigla delegacija Sampdorije predvođena aktuelnim trenerom Sinišom Mihajlovićem
1 / 5 Foto: Saša Pavlić

BEGEČ - Vujadin Boškov, velikan srpskog i svetskog fudbala, sahranjen je danas na groblju u rodnom Begeču, mestu nadomak Novog Sada!

Pre tog čina, u sportskom centru na Veterniku koji nosi njegovo ime održana je komemorativna sednica kojoj je prisustvovao veliki broj funkcionera, legendi, bivših i sadašnjih igrača Vojvodine, predstavnici klubova u kojima je Boškov radio, kao i čelnici Grada Novog Sada.

Na poslednji ispraćaj legendarnog Vujketa doputovali su Emilijo Butragenjo i Hose Kamačo, legende španskog Real Madrida, dok je iz Italije stigla delegacija Sampdorije predvođena aktuelnim trenerom Sinišom Mihajlovićem.

Sahrana Vujadina Boškova, Foto: Saša Pavlić
Sahrana Vujadina Boškova, Foto: Saša Pavlić

Opelo je održano u begečkoj crkvi ispred koje su navijači italijanskog kluba razvili transparent "Adio grande Vujadin".

Uz muziku tamburaša, koji su svirali njegove dve omiljene pesme: "Kad sam bio mlađan lovac" i "Tiho noći", i srpske običaje porodica, prijatelji, ljudi iz sveta fudbala i nekoliko stotina meštana oprostili su se od Boškova. Ujedno, u čast Vujadina Boškova članovi lovačkog društva "Fazan" iz Begeča, čiji je on bio član ispalili su dva počasna plotuna.

Sahrani su prisustvovali i predsednik Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić, sportski direktor Partizana Albert Nadj, Srećko Katanec, Dejan Savićević, Dragan Džajić, Momčilo Vukotić, Ilija Petković, Slobodan Santrač, Dušan Savić, Vladimir Petrović Pižon, Zoran Filipovic, Siniša Mihajlović, Miroslav Tanjga, Albert Nađ i Srećko Katanec.

Boškov je preminuo u nedelju u Novom Sadu u 83. godini, posle duge i teške bolesti.

Rođen u Begeču 16. maja 1931. godine, za fudbalsku reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 57 utakmica i bio je izuzetno cenjeni trener mnogih domaćih i inostranih klubova i selektor državne reprezentacije.

Igračku karijeru Boškov je počeo je u novosadskoj Vojvodini, za koju je nastupao od 1946. do 1960. godine, a potom je branio boje italijanske Sampdorije (1961-62) i švajcarskog Jang Bojsa (1962-64), gde je počeo da se bavi trenerskim poslom.

Sahrana Vujadina Boškova, Foto: Saša Pavlić
Sahrana Vujadina Boškova, Foto: Saša Pavlić

Izrastao je u stručnjaka svetskog glasa. Tokom bogate karijere vodio je sedam godina Vojvodinu i brojne klubove iz Holandije, Španije, Italije i Švajcarske, među kojima i slavni Real Madrid (1979 - 82), Fejenord (1976-78), Romu (1992 - 93), Napoli (1994 - 96) i u dva navrata Sampdoriju.

Bio je šampion Jugoslavije i Španije, a sa Sampdorijom je osvojio Kup pobednika kupova 1990. godine.

Na klupi reprezentacije Jugoslavije Boškov je sedeo u tri navrata (1971-73, 1999-2000) i 2001. u tročlanoj komisiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track