KONAČNO: Vojvodina u godini kada slavi vek postojanja osvojila prvi Kup

Finale Kupa Srbije

KONAČNO: Vojvodina u godini kada slavi vek postojanja osvojila prvi Kup

Fudbal -
Golove u pobedi nad Jagodinom postigli Alivodić i Babić

Fudbaleri Vojvodine osvojili su svoj prvi trofej Kupa Srbije, pošto su u finalu na stadionu Partizana pobedili Jagodinu sa 2:0. Strelci za Vojvodinu bili su Enver Alivodić u 40. i Srđan Babić u 52. minutu. Jagodina je bila bolja na početku utakmice, ali je Vojvodina sredinom prvog poluvremena preuzela inicijativu i u finišu tog dela povela. Lopta je pre gola bila kod štopera Jagodine Aleksandra Filipovića koji je pokušao da je izbije, ali se ona odbila od Mirka Ivanića do Alivodića, koji je ostao sam na desnoj strani i lako savladao Anđelka Đuričića. Jagodina je posle primljenog gola do kraja poluvremena imala inicijativu i nekoliko dobrih šansi, a najbolje su propustili Dajan Šimac i Ivan Cvetković. Vojvodina je sa 2:0 povela posle sedam minuta drugog poluvremena, kada je Marko Poletanović centrirao sa leve strane, a Babić udarcem glavom prebacio protivničkog golmana i postavio konačan rezultat. Jagodina je nedugo potom imala priliku da smanji zaostatak, pošto je Darko Puškarić igrao rukom u svom kaznenom prostoru, ali je Srđan Žakula odbranio penal Aleksandru Pešiću. Novosadska ekipa je imala još jednu dobru priliku do kraja susreta, Jagodina je uglavnom napadala, ali nije uspela da dođe do ozbiljnije šanse za gol. Utakmicu na stadionu Partizana posmatralo je oko šest hiljada ljudi.

http://www.youtube.com/watch?v=RVyF6FF5BR8

Trener Vojvodine Branko Babić je pobedu nad Jagodinom i osvajanje prvog trofeja najmasovnijeg domaćeg takmičenja posvetio nedavno preminulom Vujadinu Boškovu.

"Drago mi je zbog navijača i kluba, ali ima jedna stavar, nažalost umro je gospodin Boškov, pa radovanje ide ka njegovom duhu, jer je tvorac ovog kluba. Presudila je naša mladost i agresivnost, ovo je mlada i poletna ekipa bez kompleksa i momci nisu bili opterećeni rezultatom", poručio je Babić.

Tačku na susret u Humskoj odlučio je drugim golom 18-godišnji štoper Srđan Babić, koji je glavom matirao Đuričića i postavio konačnih 2:0, a nakon toga je i golman Žakula odbranio penal Pešiću.

"Fantastičan oćesaj, ne znam šta da kažem, zahvaljujem se navijačima i saigračima, ne znam šta bih rekao... Voleo bih da ostavim trag u Vojvodini i u Evropi, ali videćemo šta se biti", ushićeno je prokomentarisao mladi defanzivac.

Trener Jagodine Mladen Dodić smatra da je Vojvodina zasluženo pobedila njegov tim i već se okrenuo obavezama u Superligi i osvajanju trećeg mesta na tabeli koje vodi u Evropu naredne sezone.

"Sigurno da ovo nije bilo naše najbolje izdanje, žao mi je momaka. Vojvodina je bila bolja, mi smo pravili šanse iz prekida, a oni iz igre i čestitam joj na zasluženoj pobedi. Ispostavilo se da je teže odbraniti nego osvojiti trofej, nama ostaje da preko prvenstva tražimo šansu za Evropu", rekao je Dodić.

Trener Jagodine smatra da su lako primili golove i već se okrenuo narednom meču sa Vojvodinom, u 28. kolu Superlige naredne subote. "Olako dva primljena gola, prvi iz karambola, a za drugi moj igrač tvrdi čak da je on sproveo loptu u gol i kada promašite penal, onda ne možete da pobedite. U subotu nas čeka novi meč, očekujem da u Novom Sadu slave jer su posle 100 godina došli do Kupa, a nama je želja da dođemo do trećeg mesta i očekujem da se podignemo iz ove situacije", naglasio je Dodić.

Predsednik Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić rekao je da je finale Kupa bilo na evropskom nivou i da je državi potrebno što više takvih događaja. "Lep je znak i primer da je finale Kupa bilo na evropskom nivou, apsolutna civilizacija na svakom mestu, navijači, lepa igra, odlična arbitraža... Treba nam što više ovakvih manifestacija", rekao je Karadžić. "Izuzetno mi je drago da je Vojvodina osvojila Kup, ona je to po igri i svim utakmicama do sada apsolutno zaslužila", kazao je Karadžić.

Prema njegovim rečima, u Srbiji više nema slabih ekipa.

"Više nema slabih ekipa, na neki način smo razvili ono što je bilo i planirano, a to je da smo razvili fudbal po celoj Srbiji", naveo je prvi čovek nacionalnog saveza. Karadžić je dodao da mu se sviđa ideja da se finale Kupa Srbije igra na dve utakmice i da će se to razmatrati.

"Fudbal se igra zbog navijača, finale kupa se održqava u ovo vreme u celoj Evropi, tu je i kalendar takmičenja, ali u svakom slučaju ideja je za pažnju i razmislićemo o njoj", rekao je Karadžić.

Tok utakmice

21:56 (90+3. minut) - Kraj utakmice

Meč je završen.

21:22 (57. minut) - Jagodina promašila penal

Jagodina je u 57. minutu dobila priliku da se vrati u meč. Puškarić je loše intervenisao u kaznenom prostoru, odigrao je rukom, pa je sudija Jovanetić pokazao na penal. Ipak, golman Žakula bio je uspešniji od Pešića, odbranio je penal i uneo dodatnu sigurnost u ekipu

21:17 (52. minut) - Babić duplirao prednost

Vojvodina je i početkom drugog dela nastavila sa dobrom igrom, pa je u 52. minutu duplirala vođstvo. Strelac je bio Babić koji je glavom pogodio mrežu Jagodine posle centaršuta sa leve strane.

.21.08 (46. minut) - Počelo je drugo poluvreme na stadionu PartizanaNastavljenao je finale Kupa Srbije u kojem se drugu godinu za redom sastaju fudbaleri Vojvodine i Jagodine. Novosađani su u završnici prvog poluvremena poveli golom Alivodića.20.51 - Kraj prvog poluvremenaFudbaler Vojvodine bili su bolji u prvom poluvremenu i zasluženo vode sa 1:0 posle prvih 45. minuta igre.20.45 (40. minut) - Gooooool, Vojvodina vodi sa 1:0!Fudbaleri Vojvodine posle nekoliko izglednih prilika u 40. minutu stižu do vođstva. Strelac je Alivodić. On je šutirao sa desetak metara, golman Đuričić je zakačio loptu, ali je ona ipak završila u mreži. Novosađani vode sa 1:0.20.05 (1. minut) - Počelo je finale Kupa SrbijePočeo je duel fudbalera Vojvodine i Jagodine u finalu Kupa Srbije. Meč se igra na stadionu Partizana. to je ujedno i repriza prošlogodišnjeg finala. Jagodina je prošle sezone savladala Novosađane sa minimalnih 1:0.Vojvodina: Žakula, Živković, Puškarić, Babić, Pekarić, Radoja, Poletanović, Milinković-Savić, Alivodić, Veselinović. Jagodina: Đuričić, Štimac, Filipović, Živanović, Mihajlović, Cvetković, Damjanović, Mitošević, Lepović, Arsenijević, Pešić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track