Vesić: Što više međunarodnih takmičenja u Beogradu
Foto: AP

Promovisanje sporta i zdravog načina života

Vesić: Što više međunarodnih takmičenja u Beogradu

Fudbal -
Beograd je kandidaturom za završni turnir Evrolige ušao u red velikih evropskih gradova koji žele da budu domaćini ovog sportskog spektakla, rekao je gradski menadžer

BEOGRAD - Gradski menadžer Goran Vesić rekao je danas da je organizacija velikih međunarodnih sportskih takmičenja u interesu Beograda i da grad ima višestruku korist od toga.

"Beograd ima veoma mnogo razloga da bude domaćin velikih takmičenja. Prvo, svako takmičenje je promocija za Srbiju i Beograd u svetu. Potom, razvijamo turizam u našem gradu jer su hoteli puni sportista, novinara i sportskih zvaničnika, ali i onih koji dolaze da bodre svoje reprezentacije. Zatim, za svako takmičenje se dodatno uređuju sportski objekti, što znači da ulažemo u sportsku infrastrukturu. I na kraju, promovišemo sport i zdrav način života", rekao je Vesić agenciji Beta.

Vesić je dodao da je pismo gradonačelnika Siniše Malog koje je uputio čelniku ULEB-a Đordiju Bertomeuu o zvaničnoj kandidaturi Beograda za organizaciju završnog turnira Evrolige, samo deo gradske politike da Beograd treba da bude domaćin što većeg broja međunarodnih sportskih takmičenja.

"Beograd je kandidaturom za završni turnir Evrolige ušao u red velikih evropskih gradova koji žele da budu domaćini ovog sportskog spektakla. Kao što je poznato, domaćin sledećeg fajnal-fora je Madrid, a koliko nam je poznato kandidature su podneli Helsinki i Berlin. Mi ćemo strpljivo čekati svoj red, a kandidatura nije ograničena na neku godinu ili vremenski period", kazao je Goran Vesić.

Na pitanje da li će Beograd podržati ideju izgradnje nacionalnog fudbalskog stadiona, Vesić je istakao da grad ne bi trebalo da bude vlasnik.

"Zatekli smo situaciju u kojoj je grad vlasnik stadiona OFK Beograda. Stadion je u veoma lošem stanju sa nedefinisanim odnosom sa klubom koji ga tradicionalno koristi. Tako je to kada je država vlasnik. Dakle, ako neko ima komercijalni interes da gradi fudbalski stadion, pored dva postojeća velika stadiona, od grada će dobiti sve dozvole pod uslovom da je na lokaciji na kojoj želi to da učini takva gradnja dozvoljena. I to je sve. Ako mene pitate, Beograd ima isuviše fudbalskih stadiona s obzirom na broj ljudi koji ih posećuju i svakome od njih je odavno neophodna modernizacija. Ali, to je stvar njihovih vlasnika i tržišta", naveo je Vesić.

Beograd će biti domaćin Evropskog prvenstva u vaterpolu 2016. i dvoranskog kontinentalnog šampionata u atletici godinu dana kasnije, a nedavno je organizovao i Evropsko prvenstvo u veslanju na Adi Ciganliji.

"Iskreno se nadamo da će posle odustajanja Ukrajine od organizacije Evropskog prvenstva u košarci, zbog tragičnih događaja u toj zemlji zbog čega veoma žalimo, FIBA našoj zemlji i Beogradu dodeliti organizaciju bar jedne kvalifikacione grupe na takmičenju koje će se održati sledeće godine", istakao je Goran Vesić.

Prema njegovim rečima, Beograd će nastaviti da ohrabruje sportske saveze i klubove da konkurišu za organizaciju međunarodnih sportskih takmičenja.

"Recimo, podržaćemo naše košarkaške klubove ako budu u prilici da se bore za plasman u Evroligu preko kvalifikacionih turnira, da se ovo takmičenje održi u Beogradu", kazao je Vesić.

On je istakao da se organizacija velikih takmičenja uklapa u novu gradsku politiku, koja podrazumeva više ulaganja u školski i amaterski sport. Kako je naveo, gradonačelnik Mali je u petak dodelio pehare na Gimnazijadi, a tu inicijativu beogradskih gimnazija grad je simbolično podržao.

"Ali, namera nam je da sledeće godine budemo pokrovitelji sportskog takmičenja osnovnih i srednjih škola koje će biti prvo organizovano na opštinskom nivou da bi zatim opštinski pobednici igrali na gradskim turnirima. Želimo da ovi gradski turniri imaju snažnu medijsku promociju, da im prisustvuju poznati sportisti i sportski funkcioneri i da budu sportski praznik kome će se svi radovati", rekao je Vesić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track