Zvezda postaje vlasnik zemljišta na Marakani?
Foto: Marina Lopičić

Ako se uskoro promeni zakon o planiranju i izgradnji

Zvezda postaje vlasnik zemljišta na Marakani?

Fudbal -
Dug više ne bi postojao: Plac na kojem se nalazi stadion fudbalskog kluba ima 14,6 hektara, a njegova tržišna vrednost trenutno iznosi između 115 i 140 miliona evra. Sadašnje rukovodstvo nije želelo da komentariše donošenje novog zakona

Fudbalski klub Crvena zvezda bi uskoro mogao da postane vlasnik celokupnog zemljišta koje koristi. U toku je rasprava o izmenama Zakona o planiranju i izgradnji, koja bi svojim pozitivnim raspletom u određenim članovima spasla sudbinu najvećeg srpskog kluba.Naime, članom 105 i članom 106 Zakona o planiranju i izgradnji, za razliku od prošlog zakona, izmene Zakona o planiranju i izgradnji dozvolile bi mogućnost konverzije zemljišta za udruženja, gde se čak eksplicitno navodi mogućnost za sportska udruženja, navodi udruženje građana Red star Belgrejd. Plac oko stadiona iznosi 14,6 hektara i ima ogromnu tržišnu vrednost. Naime, jedan ar na beogradskoj lokaciji gde se nalazi stadion Crvene zvezde, prema informacijama dobijenim iz više relevantnih izvora, vredi od 80.000 do 100.000 evra.Portal navijača Crvene zvezde www.redstarbelgrade.info piše da, uzimajući u obzir površinu na kojoj se prostire zemljište, čiji je Crvena zvezda korisnik, jednostavno je doći do računice da bi tržišna vrednost ovog zemljišta trebalo da iznosi od 115.000.000 do 140.000.000 evra za navedenih 14,6 hektara, što je daleko iznad iznosa duga koji opterećuje Crvenu zvezdu.To što na zemljištu ne postoji pravo svojine, već pravo korišćenja, nije prepreka da se na istom grade sadržaji od interesa za potencijalne investitore. Tragom informacije pokušali smo da mišljenje o celoj priči dobijemo od rukovodstva Crvene zvezde, ali su nam rekli da nisu upućeni u celu priču.

Vesićev planPODIZANJE ZVEZDINOG GRADA NA AUTOKOMANDIKao bivši funkcioner Crvene zvezde Goran Vesić, današnji menadžer Beograda, imao je ideju o izgradnji Zvezdinog grada, za koji su dovedeni investitori i izvođači radova iz Kine, navodi RSB. Bilo je reči o zaista eminentnim svetskim kompanijama, od kojih je jedna gradila stadione za Afrički kup nacija. Problem, kako se tada isticalo, nalazio se u nedostatku volje gradskih čelnika u vezi sa administrativnim problemima.

Čovićev predlogSPORTSKI CENTAR U MAKIŠUČlan uprave Crvene zvezde Nebojša Čović je na jednoj od sednica Skupštine podneo izveštaj po kojem bi zemljište bilo izvor spasa za dalju budućnost kluba. Naime, rešenje može da bude i proces izgradnje stambenog kompleksa u čijem središtu bi bio stadion. Tada je Čović pomenuo da bi sportski kompleks Makiš bio idealna lokacija za izgradnju sportskog centra Crvene zvezde, po ugledu na Partizanov Teleoptik, koji je drugom beogradskom klubu omogućen upravo za vreme mandata tada njihovog visokog funkcionera - Mirka Marjanovića.

Zlatni LitvanacPOTPISAO ANTIĆMladi reprezentativac Srbije Nikola Antić (20) novi je igrač Crvene zvezde. Bivši levi bek Rada i član zlatne generacije srpskih omladinaca, koja se okitila zlatom na Evropskom šampionatu u Litvaniji prošle godine, vodiće borbu za startnih 11 sa Nikolom Mijailovićem. Antić je potpisao četvorogodišnji ugovor, a mesečno će zarađivati 3.000 evra. Na Marakanu je na probu došao i štoper iz Senegala Mamadu M‘Boda (20)!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track