Mijat Gaćinović: Rođak mi je bio u Mladoj Bosni!
Foto: Dado Đilas

Potomak slavnog revolucionara

Mijat Gaćinović: Rođak mi je bio u Mladoj Bosni!

Fudbal -
Znam ko je bio Vladimir Gaćinović, mada ne previše. Lepo je imati takvog pretka, poručio mladi fudbaler

Fudbaler Vojvodine i kapiten omladinske reprezentacije Srbije ima čime da se diči.Naime, Mijat Gaćinović potomak je Vladimira Gaćinovića, jednog od ideologa i duhovnog začetnika oslobodilačke organizacije Mlada Bosna. DobrovoljacBorac za oslobođenje i ujedinjenje srpskog naroda ostavio je veliki trag u ovdašnjoj istoriji. Posebno je zanimljivo to što fudbaler Mijat neodoljivo liči na svog pretka Vladimira. Bratstvo Gaćinovića potiče iz Hercegovine, iz okoline Bileće, iz sela Kačanj.Vladimir Gaćinović borio se u Prvom balkanskom ratu kao dobrovoljac crnogorske vojske. U Prvom svetskom ratu služio je u francuskoj mornarici. U Americi je prikupljao pomoć za srpsku vojsku i organizovao dobrovoljce.MladobosanacTragom informacije pozvali smo Mijata Gaćinovića i dobili potvrdu.- Da, tačno je, Vladimir mi je predak. Ne znam previše o njemu, osim da je bio osnivač organizacije Mlada Bosna - rekao je Gaćinović za Kurir.Na pitanje kako se oseća što je naslednik tako važne osobe u svetskoj istoriji, mladi sprski fudbaler kaže:- Naravno da je lepo imati tako slavnog pretka.Mijatov otac, bivši fudbaler, takođe se zove Vladimir.

Slike sve govore, stvarno liče... Vladimir i Mijat Gaćinović
Slike sve govore, stvarno liče... Vladimir i Mijat Gaćinović

ČinjeniceKO JE BIO VLADIMIR GAĆINOVIĆ- revolucionar i saborac Gavrila Principa i Nedeljka Čabrinovića- studirao je u Beogradu i Ženevi- družio se s Rusima Bakunjinom, Kropotkinom, Martovom, Trockim- bio je poznat i po nadimku Vlado- bio je književnik, revolucionar i poeta- bio je ideolog mladobosanaca i član udruženja „Ujedinjenje ili smrt“- živeo je kratko, samo 27 godina- umro je u Frajburgu 1917, pod sumnjivim i nikad razjašnjenim okolnostima- autor je dela „Smrt jednog heroja“- pisao je pod uticajem Petra Kočića i češkog pisca Tomaša Masarika.

Fudbalski genOTAC ŠOKIRAO MARAKANUMijatov otac Vladimir Gaćinović takođe je bivši fudbaler kojeg iz 1992. pamte stariji navijači Crvene zvezde. Naime, on je tad u dresu Bečeja postigao het-trik na Marakani u četvrtfinalu Kupa. Vladimir Gaćinović jedini je igrač u istoriji koji je Crvenoj zvezdi na njenom terenu dao tri gola, i to onoj čuvenoj generaciji Savićevića, Mihajlovića, Belodedića. Darko Pančev je golom u sudijskoj nadoknadi spasao Zvezdu bruke.- Osećao sam da bih dao gol da sam još koji put šutirao u okvir gola. Sve mi je bilo potaman - rekao je nedavno Vladimir Gaćinović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track