(FOTO) SVETSKI MEDIJI: Albanci provocirali, Srbi naseli!
Foto: Saša Pavlić

Vest obišla svet

(FOTO) SVETSKI MEDIJI: Albanci provocirali, Srbi naseli!

Fudbal -
Navodeći da su preduzete jake mere bezbednosti zbog fudbalskog meča, uključujući i zabranu prisustva albanskih navijača, zbog velike napetosti u vezi sa pitanjem Kosova, CNN je preneo reči Branislava Ivanovića da su njegovi saigrači štitili albanske igrače na svakom koraku do tunela

BEOGRAD - Svetski mediji izvestili su da je politički osetljiva utakmica između Srbije i Albanije sinoć prekinuta zbog haosa koji je usledio posle pojavljivanja zastave s mapom "velike Albanije" na terenu. Američka televizija Si-En-En (CNN) javila je da su "etničke tenzije na Balkanu i jedan incident sa dronom doveli do prekida utakmice u kvalifikacijama za prvenstvo Evrope".

Navodeći da su preduzete jake mere bezbednosti zbog fudbalskog meča, uključujući i zabranu prisustva albanskih navijača, zbog "velike napetosti" u vezi sa pitanjem Kosova, CNN je preneo reči kapitena srpskog tima Branislava Ivanovića da su njegovi saigrači štitili albanske igrače "na svakom koraku do tunela" pošto je nastao haos.

"Ono što se desilo je nešto što ne možemo da shvatimo u ovom trenutku. U ime mog tima, sve što mogu da kažem je da smo želeli da nastavimo i da smo štitili albanske fudbalere na putu ka tunelu", naveo je Ivanović.

Agencija Frans pres (AFP) i britanski dnevnici "Gardijan" i "Telegraf" ističu da se incident dogodio nekoliko dana uoči osetljive posete albanskog premijera Edija Rame Beogradu, prve te vrste posle 68 godina.

Odnosi Tirane i Beograda su, kako je javila francuska agencija, osetljivi pre svega zbog Kosova i albanske manjine na jugu Srbije, koja traži veću autonomiju.

Rojters i Asošiejtid pres (AP) takođe su izvestili o slavlju u Prištini, podsećajući da je Kosovo 2008. godine jednostrano proglasilo nezavisnost posle bombardovanja NATO 1999. godine. Britanska agencija je prenele ocenu šefa srpske diplomatije Ivice Dačića da je incident na stadionu predstavljao "političku provokaciju".

"Za mene je centralno pitanje kako će reagovati Evropska unija i UEFA, jer da je neko iz Srbije razvio zastavu 'velike Srbije' u Tirani ili Prištini to bi već bilo na dnevnom redu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija", rekao je Dačić.

Britanska televizijska mreža Bi-Bi-Si (BBC) izvestila je da je utakmica prekinuta pošto je bespilotna letelica koja je nosila "političku poruku" izazvala sukobe u kojima su učestvovali i igrači i navijači.

"Političke tenzije zasenile su igru", ocenio je američki dnevnik "Ju-Es-Ej tudej", navodeći da je albanska reprezentacija juče prvi put od 1967. godine igrala u Beogradu.Francuski list "Parizjen", u izveštaju s podnaslovom "'Velika Albanija' protiv 'velike Srbije", ocenjuje da je susret bio veoma napet i pre incidenta i da Srbija, organizator susreta, rizikuje suspenziju i gubitak utakmice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track