(VIDEO) Milorad Mažić: Naučio sam psovke na svim stranim jezicima
Foto: Dado Djilas

Svetski, a naš: Sudija o stvarima koje se ne vide na terenu

(VIDEO) Milorad Mažić: Naučio sam psovke na svim stranim jezicima

Fudbal -
Poliglota Trudim se da u pripremi svake utakmice savladam nekoliko reči maternjeg jezika igrača koji bi mogli da mi prave probleme na terenu

Najbolji srpski fudbalski sudija Milorad Mažić u intervjuu za Kurir govori o uspešnoj godini koja je iza njega, neprijatnim situacijama sa Svetskog prvenstva u Brazilu, gde je bio jedini predstavnik naše zemlje, a otkriva i da je zbog posla morao da nauči brojne psovke na raznim svetskim jezicima...Protekla godina je bila veoma uspešna za vas, sudili ste važne mečeve u Ligi šampiona i Ligi Evrope, a kruna svega bilo je delegiranje za utakmice Svetskog prvenstva.- Iskreno, imao sam vrlo uspešnu godinu. Odlazak na Svetsko prvenstvo svakako je do sada bio najveći izazov i najveći uspeh. Posebno je bilo bitno da posle Mundijala kolege i ja nastavimo uzlaznom putanjom i još više podignemo kvalitet suđenja. Da smo u potpunosti uspeli govori i podatak da smo jedini sudijski tim u Evropi koji je u ovom jesenjem delu Lige šampiona delegiran na četiri utakmice i, po pravilu, svaka je u tom trenutku bila od velike važnosti - priča Mažić za Kurir.

Prvo ga razbesneo, a onda dobio izvinjenje... Mažić i Ronaldo
Prvo ga razbesneo, a onda dobio izvinjenje... Mažić i Ronaldo

Imate li utisak da vas više cene u Evropi nego kod nas?- Ne bih rekao da me više cene, ali je odnos prema sudijama, pa tako i prema meni, u Evropi potpuno drugačiji. Na greške se gleda kao na nešto što je sastavni deo igre, a rad koji ste uložili u posao koji radite vrednuje se na pravi način. Kod nas su ti parametri malo drugačiji, najblaže rečeno. Ali daleko od toga da sam osetio da u Srbiji nisam cenjen, naprotiv, sve što smo uradili u prethodnom periodu nije ostalo bez odjeka i srpska javnost, a svakako i struka, pomno je pratila i vrednovala naš rad na izuzetno pozitivan način.Da li je teže suditi srpski „večiti derbi“ ili utakmice Reala, Barselone i drugih velikih klubova?- Utakmica kao što je „večiti derbi“ u Srbiji ima posebnu dimenziju i odlučuje o mnogo toga, zbog toga spada u vrlo teške i zahtevne utakmice za suđenje. Utakmice u Ligi šampiona imaju tenziju, ali je sve to u granicama sportskog nadmetanja. Nažalost, „večiti derbi“ često prelazi tu granicu.Da li se Mesi i Ronaldo zaista toliko izdvajaju po fudbalskom umeću od ostalih igrača?- Na terenu se zaista vidi bitna razlika. Svima je jasno da njihove ekipe, kad oni ne igraju, prosto nisu na nivou kao kad su ova dva igrača u timu. Veliki je fokus na njima kao vrhunskim zvezdama današnjeg fudbala, pa je i normalno da svojom pojavom izazivaju divljenje gledalaca. Naravno, imaju jasno izgrađen stav i imidž, koji ih kao takve sigurno izdvaja od ostalih igrača na terenu. Tako se stiče utisak da zaista dominiraju u odnosu na druge.U kojoj meri razumete psovke na stranim jezicima?- Trudim se da u pripremi utakmice uvek naučim po nekoliko reči maternjeg jezika igrača koji bi mogli da mi prave problem na utakmici, naravno, između ostalih i poneku psovku. Dobro je što do sada nisam imao problem takve vrste, ili možda nisam naučio pravu psovku, pa nisam razumeo, ali svakako razumem one najčešće na nekoliko svetskih jezika.

Bušna mrežaNE DAJ BOŽE DA NA DERBIJU POGREŠIM KAO BRIHŠta bi se desilo s nekim srpskim sudijom, pa zašto ne i s vama, kad bi na derbiju napravio grešku u stilu Feliksa Briha, koji je priznao gol iako je lopta prošla pored stative, pa se kroz bušnu mrežu vratila u gol?- Ne bih voleo da se to desi nikome.Ako se o centimetrima prilikom presuđivanja ofsajda ili nekom prekršaju piše danima, mogu samo da zamislim kakav bi kolorit bio u Srbiji mesecima posle toga.TolerantniNAŠI MI NE ZAMERAJU NA KARTONIMADa li su vam zamerili Biševac i Lane Jovanović kojima ste pokazali crvene kartone na evropskim mečevima?- Koliko ja znam, nisu. Sve su to pravi profesionalci i pre svega dobri momci i sigurno razumeju da svako radi svoj posao i da sentimentalnosti ne može biti. Nažalost, u tom trenutku su prekršili pravila.

http://www.youtube.com/watch?v=3Rrrxuw6iYE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track