TUGA SLAVNOG FUDBALERA: Pobedio hepatitis, pa ostao bez žene nesuđene pevačice Magazina
Foto: UEFA

Šta reći a ne zaplakati

TUGA SLAVNOG FUDBALERA: Pobedio hepatitis, pa ostao bez žene nesuđene pevačice Magazina

Fudbal -
Nekada najbolji fudbaler Hajduka i bivše Jugoslavije zbog bolesti nije zaigrao za Real, a sada je ostao bez velike podrške

Tužan i okrutan prste sudbine nadvio se nad porodicom Ivana Gudelja, nekada najboljeg fudbalera Hajduka i bivše države koji je naprasno u 26. godini prekinuo karijeru zbog teške bolesti.

A pre nekoliko dana zajedno sa svoje dve kćeri oprostio se od voljene supruge koja je preminula u 45. godini.

Tragedija koja je zadesila ovu poznatu porodicu započela je još 1986. godine kada se Ivan iz čistog mira srušio na nogometnom terenu, na Poljudu, u duelu protiv Crvene zvezde. Dijagnoza je bila ruptura mišića koja je bila sasvim benigna u poređenju s onom koja je otkrivena dva dana kasnije.

Gudelj se suočio sa šokantnom dijagnozom hepatitisa B.

Lečio se u zagrebačkoj bolnici za infektivne bolnice “Fran Mihaljević”, a on se tada ni na koji način nije želio prepustiti stihiji već je pozitivnim razmišljanjem i entuzijazmom sebe uverio da će se vratiti karijeri i sa puno žara blistati na terenu. Kasnije se ispostavilo da je želja bila prevelika te da je u tome pregorio.

"Bilo je prekasno kada sam shvatio da sam se vratio prerano, nakon samo dva meseca marljivo sam trenirao i recidiv je bio neizbežan", ispričao je pre nekoliko godina Gudelj opisujući stanje kada se suočio s istinom."Prošao sam školu okretanja prema pozitivnom, prema veri u ozdravljenje, Bogu, zdravoj hrani, makrobiotici, bioenergetičarima i travarima u celoj Evropi. Nije bilo lako rukovati se s Maradonom ili Platinijem na terenu, a već sutra se širi priča da imaš sidu. I naravno da te izbegavaju" prisetio se mora Gudelj u ispovesti.

U tim okrutnim trenucima pojavila se ona - njegova ljubav s kojom je bio sve do poslednjeg dana. Mlada, atraktivna plavokosa Mirjana izabrala ga je bez obzira na teške muke koje je prolazio. A mogla je birati njega ili muzičku karijeru jer je Tonči Huljić pozvao da zamijeni Ljiljanu Nikolosku u grupu Magazin.

"Ma mogla je što je htela, a izabrala je mene", ispričao je jednom prilikom Gudelj.Ivan je potom javnost ponovno šokirao odlukom da se odlučio zamonaši i ode u sveštenike. I ne bi to bilo toliko čudna odluka da u to vreme već nije bio oženjen i imao petogodišnju kćer Ivanu. Kako je kazao, druženje sa sveštenicima uopšte nije bilo slučajno iako je ipak odustao od prvobitne odluke. Fascinantna karijera s tužnim krajem - u jednoj bi se rečenici mogao opisati život Imoćanina o kojem je pričao celi svet. Želeli su ga najbogatiji klubovi, a fudbal je počeo igrati u Runovićima da bi na kraju bio pred potpisom ugovora za Real u koji zbog bolesti nikada nije stigao.

"Neverovatno je da su iz Runovića ponikla tri kapitena bivše države, Iko Buljan, Zvone Boban i ja. Već u 15. sam došao u Hajduk", ispričao je čovek koji je prema svim sportskim anketama najbolji fudbaler tadašnje Jugoslavije.

Danas je ponovno okrenut veri, mora biti jak zbog kćerki - 24-godišnje Ivane, glumice osječkog pozorišta i mlađe, 14-godišnje Đane. Njegovi prijatelji istinski veruju da će Gudelj pronaći put kako dalje, nekako se znati nositi s odlaskom svoje Mirjane...

Kurir sport / Jutarnji.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track