(VIDEO) POLICAJAC POSLE 26 GODINA PRIZNAO: Kriv sam za pogibiju 96 navijača Liverpula na Hilsborou

Obrt

(VIDEO) POLICAJAC POSLE 26 GODINA PRIZNAO: Kriv sam za pogibiju 96 navijača Liverpula na Hilsborou

Fudbal -
Dejvid Dakenfild, šef policije koja je obezbeđivala tragičnu utakmicu Liverpula i Notingema Foresta u FA kupu, je priznao da je lagao kada je pisao izveštaj o fatalnom stampedu

Dejvid Dakenfild, šef policije koja je obezbeđivala tragičnu utakmicu Liverpula i Notingema Foresta u FA kupu, konačno je priznao da je lagao kada je pisao izveštaj o fatalnom stampedu.

Dakenfild je te 1989. godine tvrdio da je upravo reka navijača probila kapije na stadionu u Šefildu što je bio uvod u katastrofu. Istina je bila da je on naložio tako nešto.

Sada penzionisani policajac kaže da mu je to bila jedna od najvećih grešaka u životu zbog koje se i dalje kaje."Bila je to kobna greška i najdublje se izvinjavam", priznao je 70-godišnji Dakenfild na ročištu u sudnici i nastavio. "Svi su znali istinu. I navijači i policija. Mi smo otvorili kapije".

Porodice stradalih, njih oko 200, gledale su u neverici. Zašto to nije izgovorio ranije?"To je stvar zbog koje se kajem najviše u životu. Mislim da me je situacija savladala. Teško je priznati, ali to što smo uopšte dozvolili sebi da dospemo u takav položaj mi je zamračilo um".

Onog trenutka kad je Dakenfild otvorio kapije nastao je stampedo. Postavlja se pitanje šta bi se desilo da su kapije ostale zatvorene?

"Obavestio bih sudiju, obavestio bih klub da se situacija komplikuje i da bi na osnovu svega viđenog trebalo da razmislimo o odlaganju početka utakmice".

Ali do toga nije došlo.

http://www.youtube.com/watch?v=MjfxugkQ2qQ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track