(VIDEO, FOTO) ORLOVI OČERUPANI U PORTUGALU: Karvaljo i Koentrao srušili Srbiju
Foto: Reuters

Kvalifikacije za EURO 2016

(VIDEO, FOTO) ORLOVI OČERUPANI U PORTUGALU: Karvaljo i Koentrao srušili Srbiju

Fudbal -
Portugalci savladali "orlove" 2:1 i šanse za plasman na Evropsko prvenstvno sveli im na minimum
1 / 4 Foto: Dado Đilas

Fudbalska reprezentacija Srbije izgubila je u Lisabonu od Portugala 1:2 i šanse da se plasira na Evropsko prvenstvom 2016. godinu u Francuskoj svela na minimum.

Na vrhu Grupe I posle četiri odigrana kola Portugal ima devet bodova, Danska i Albanija po sedam, a Srbija i Jermenija po jedan.

Najavljivali su "orlovi" uoči puta u Portugal da su na novom početku sa novim selektorom (Radovanom Ćurčićem) i da kvalifikacije za njih zapravo počinju na stadionu Luž u Lisabionu. Najavljivali su sve novo, ali su prikazali sve "po starom", ako se izuzme spektakularan gol Nemanje Matića. Ponovo su izgubili, ponovo nisu pokazali boljitak, ponovo nisu vratili nadu u bolje sutra srpskog fudbala.

Portugal je pobedio golovima Rikarda Karvalja u 10. i Fabija Koentraoa u 63. minutu, dok je gol za Srbiju postigao Matić u 61. minutu.

Da kod "orlova" i dalje ne štima postalo je jasno već posle deset minuta igre kada su naivno kapitulirali. Karvaljo je ostao sam na šest metara! O razlici u kvalitetu govori i činjenica da je domaćin drugi put došao u vođstvo nepuna dva minuta posle izjednačenja. Dakle, utisak je, Portugalci su mogli da daju gol kad god im je to bilo potrebno.

A izabranici Radovana Ćurčića su, osim Matićevog pogotka, stvorili samo jednu šansu, koju je u 53. minutu propustio Mitrović.

Srbija i dalje ima kakve-takve šanse da se domogne Evropskog prvenstva, makar preko baraža kao trećeplasirana u Grupi I, ali ako počne da pobeđuje. Međutim, ni iz Lisabona nisu stigle naznake da tako nešto može da se desi u bliskoj budućnosti.

"Orlovi" narednu utakmicu igraju 13. juna u Danskoj.

TOK MEČA:

22:37 - KRAJ! Portugal - Srbija 2:1

22:34 - 92. minut - Žuti karton za Mutinja.

22:32 - 90. minut - Sudija Roki produžio je meč za četiri minuta.

22:27 - 86. minut - Treća izmena i u Portugalu, Vilijam Karvaljo ušao umesto Danija.

22:26 - 85. minut - Škuletić debituje, dobio je priliku da izađe na teren umesto Ljajića.

22:24 - 82. minut - "Požuteo" je i Tošić zbog prekršaja nad Mutinjom.

22:20 - 78. minut - izmene u obe ekipe. Zoran Tošić je zamenio Tadića, a na drugoj strani Kvarežma je ušao umesto Koentraoa.

zvanično, na Lužu ima 58.430 gledalaca.

20:19 - 77. minut - Petrović je uhvatio volej sa 20 metara, ali je pucao direktno u golmana Patrisija.

22:15 - 73. minut - Đuričić je imao otvoren šut, ali ga je loše izveo.

22:07 - 65. minut - Prva izmena kod "orlova". Izašao je Marković, ušao Đuričić.

22:05 - 63. minut - 2:1 - Nepuna dva minuta posle izjednačenja, Portugal opet vodi. Ronaldo je savršeno centrirao sa levog krila, lopta je po zemlji prošla ceo srpski šesnaesterac i došla do Koentraoa na "drugoj stativi". Njemu nije bilo teško da je samo ubaci u mrežu.

22:03 - 61. minut - 1:1 - Kolarov je izveo korner sa leve strane, Petrović, koji se našao u srcu šesnaesterca, odreagovao je glavom i loptu prosledio do Matića, koji je sa sedam-osam metara iskosa sa desne strane "uhvatio" makazice i pogodio mrežu.

22:02 - 60. minut - "Orlovi" za sat vremena nisu uputili šut u okvir gola.

21:57 - 55. minut - prekid igre, ukazuje se pomoć Mutinju posle prekršaja Petrovića

21:55 - 53. minut - PRVA PRILIKA ZA SRBIJU - Tadić je centrirao sa leve strane, Mitrović na šest metara od gola skočio i zahvatio glavom loptu, koja je ipak otišla preko gola.

21:54 - 52. minut - Nastasić interveniše ispred Ninija posle centaršuta sa leve strane. Da mladi srpski štoper nije reagovao, bila bi to odlična šansa za domaćina.

21:49 - 47. minut - Žuti karton za Kolarova, koji je sa leđa faulirao Ronalda sprečivši ga da izvede kontranapad.

21:47 - Počelo je drugo poluvreme.

Foto: AP
Foto: AP

21:32 - Sudija Roki označio je kraj prvog poluvremena.

21:27 - 41. minut - Ljajić i Koentrao su se pokoškali, a Roki im bez razmišljanja obojici pokazao žute kartone.

Ronaldova nova frizura

21:25 - 39. minut - Pokušao je Kutinjo iz daljine, ali Stojkovićeva mreža nije bila u opasnosti.

21:18 - Ronaldo je sve agilniji i sve opasniji.

Foto: AP
Foto: AP

21:16 - 30. minut - Ronaldo je prošao "kroz" Bastu i Ivanovića na levom krilu i hteo je da proigra Koentraoa pred srpskim golom, ali je njegov pas presekao Nastasić i loptu izbacio u korner.

21:14 - 29. minut - Dobar šut Ronalda sa 25 metara i još bolja reakcija golmana Stojkovića, koji je loptu izbacio u korner.

21:13 - 28. minut - Ponovo je Tadić šutirao, pored gola.

Foto: UEFA
Foto: UEFA

21:12 - 26. minut - Kao i malopre Tadić, sada je tukao Ljajić, ali samo korner.

21:10 - 25. minut - Sudija Đanluka Roki pokazao je žuti karton Nemanji Matiću zbog prekršaja nad Ronaldom.

Foto: UEFA
Foto: UEFA

21:02 - 16. minut - Karvaljo je dao gol i izašao iz igre. Požalio se na povredu, pa je njegovo mesto zauzeo defanzivac Sautemptona Fonte.

20:59 - 14. minut - prvi pokušaj "orlova", ali od šuta Tadića dobili su samo korener.

20:56 - 10. minut - 1:0 - Rikardo Karvaljo je dao gol. Koentrao je dobio loptu posle kornera izvedenog sa leve strane, ubacio je na šest, sedam metara od gola, gde je Karvaljo bio usamljen, jer je Ivanović zakasnio, pa iskusnom defanzivcu nije bilo teško da je pošalje u mrežu.

http://www.youtube.com/watch?v=vRtXQ-WGCgY

20:55 - 10. minut - Basta i Stojković se nisu razumeli, pa je defanzivac Lacija poslao loptu u korner.

20:50 - 4. minut - prvi udarac ka golu Srbije. Golman Stojković je lako intervenisao posle šuta Tijaga. Svemu je prethodila greška Radosava Petrovića i brzo izveden faul Portugalaca.

20:49 - U Lisabonu je temperatura 16 stepeni Celzijusa.

20:48 - Čim su "orlovi" krenuli u napad, sa tribina se začuo zvižduk.

20:47 - Tribine stadiona Luž su pune! Ima oko 60 hiljada gledalaca.

20:46 - POČELO JE!

20:44 - Podsetimo, selektor Portugala Fernando Santos ne sedi na klupi zbog suspenzije "donete" sa Svetskog prvenstva kada je bio prvi stručnjak Grčke.

20:35 - Selektor Radovan Ćurčić na klupi ima: golmane Brkića i Lukača, zatim Obradovića, Duška i Zorana Tošića, Maksimovića, Tomovića, Gudelja, Milivojevića, Đuričića i debitante Filipa Kostića i Petra Škuletića.

20:30 - TABELA GRUPE I pre početka meča u Lisabonu:

1. Danska 7 (4)2. Albanija 7 (4)3. Portugal 6 (3)4. Srbija 1 (3)5. Jermenija 1 (3)

20:23 - Srbija će imati podršku na Lužu, u Lisabonu navijačka grupa "Gentlmeni"

Gentlmeni: Srđan Babić, Dušan Petrović, Danijel Kopčok i Kole Petrovski
Gentlmeni: Srđan Babić, Dušan Petrović, Danijel Kopčok i Kole Petrovski

U Lisabonu se nalaze i članovi navijačke grupe "Gentlmeni" koji godinama prate Srbiju na svim utakmicama.

Gentlmeni, Foto: Kurir sport
Gentlmeni, Foto: Kurir sport

20:02 - Srpski mediji očekivali su da će selektor Radovan Ćurčić ukazati šansu Zoranu Tošiću u prednjoj veznoj liniji, ali je ipak poverenje dobio Lazar Marković. Ostatak tima je očekivan. Kapiten Branislav Ivanović je "vraćen" na štopera, u paru sa Nastasićem. Najistureniji je Aleksandar Mitrović.

19:44 - SASTAV PORUGALAPatrisio - Bosingva, Bruno Alveš, Karvaljo, Eliseu - Tijago, Žoao Mutinjo, Fabio Koentrao - Nani, Kristijano Ronaldo, Dani

19:42 - SASTAV SRBIJEStojković - Basta, Ivanović, Nastasić, Kolarov - Petrović, Matić - Tadić, Ljajić, Marković - Mitrović.

19:38 - Preokret Albanije protiv JermenijeAlbanci su za četiri minuta napravili preokret protiv Jermenije. Golovima Mavraja u 77. i Gašija u 81. minutu domaćin je došao do 2:1. Gosti su od 70. minuta bez isključenog Hambarcumjana.

19:36 - Ovako se Ronaldo sprema za utakmicu protiv Srbije

http://www.youtube.com/watch?v=XjGra45tMRo

19:20 - Ivanović: Kvalifikacije počinju sada!Kapiten reprezentacije Srbije Branislav Ivanović uoči polaska u Portugal dao je zanimljivu izjavu."Za nas od Lisabona praktično počinju prave kvalifikacije. Imamo dobar tim i zato moramo da verujemo u sebe. Priznajem sa smo mi nepredviljiva ekipa, ali to može da izađe i na dobro", poručio je Ivanović.

19:14 - Sudi problematični Đanluka RokiVečerašnju utakmicu sudiće Đanluka Roki, koji važi za najboljeg italijanskog arbitra posle Rosetija.Međutim, 41-godišnjak iz Firence više puta tokom deceniju i po svoje karijere bio je u centru skandala. Već na početku se našao u žiži, tokom afere "Kalčopoli", jer je vodio utakmicu Kjevo-Lacio. Poslednje kikseve pravio je u derbiju Serije A između Rome i Juventusa krajem prošle godine kada je dosudio tri penala u prvom poluvremenu, od kojih dva nisu postojala. Takođe, poznat je i kao sudija koji je "lak" na kartonima.Roki nikada nije kažnjen za greške, jer ga štiti Pjerluiđi Kolina.

Sudija Đanluka Roki, Foto: Fonet
Sudija Đanluka Roki, Foto: Fonet

19:07 - Nastasiću na poklon za rođendanMatija Nastasić je u subotu proslavio 22. rođendan. Defanzivac Šalkea poželeo je dobar rezultat na Lužu, a na saigračima i njemu je da mu želju pretvore u rođendanski poklon.

18:34 - Jermenija vodi u Albaniji!Pogotkom Jure Movsisjana Jermenija vodi u Albaniji 1:0 od 4. minuta.Utakmica Grupe I kvalifikacija za EURO 2016 počela je u 18 sati.Na tabeli vodi Danska sa 7 bodova i mečom više, Portugal ima 6, Albanija 4, Srbija i Jermenija po 1.

18:10 - Kristijano Ronaldo vredi skoro kao cela SrbijaDobro je što pare ne igraju fudbal, jer da igraju, ne bi bilo dileme ko će pobediti u večerašnjem meču na Lužu. Jer, tržišna vrednost Kristijana Ronalda iznosi 120 miliona evra, a celog prvog tima reprezentacije Srbije nepunih 140 miliona. Takođe, portugalska ekipa, koja vredi oko 220 miliona, skoro duplo je skuplja od srpske.

17:30 - Portugal i Srbija "osuđeni" na 1:1Reprezentacije Srbije i Portugala sastajale su se u kvalifikacijama za EURO 2008, koji je održan u Austriji i Švajcarskoj. Oba njihova duela u Grupi A završena su rezultatom 1:1.U oba slučaja Portugalci su vodili, a Srbi izjednačavali. U Beogradu su gosti stekli prednost već u 5. minutu preko Tijaga, a konačan rezultat postavio je Boško Janković u 37. U Lisabonu je domaćin poveo u 11. minutu golom Simaoa, a bod "orlovima" doneo je Branislav Ivanović u 88.Među "orlovima" koji su igrali u utakmicama 2007. godine i dalje su tu golman Vladimir Stojković, Branislav Ivanović i Duško i Zoran Tošić.Sa druge strane, naravno, i dalje je tu Kristijano Ronaldo. Sada je zvanično najbolji fudbaler sveta, a da bi to mogao da postane videlo se i kada je kao 22-godišnjak prošli put igrao protiv Srbije. Podsetite se Ronaldove partije u Beogradu.

http://www.youtube.com/watch?v=eK6U7Z1GG7Q

17:06 - Figo i Gomes poželeli sreću PortugalcimaReprezentativci Portugala su u vreme ručka imali posetu u hotelu u kom su smešteni. Došli su legenadarni Luis Figo i predsednik nacionalnog Fudbalskog saveza Fernando Gomez. Dvojica visokih zvaničnika poželeli su sreću Ronaldu i saigračima u večerašnjem duelu sa "orlovima".Podsetimo, Figo, rekorder Portugala sa 127 nastupa za reprezentaciju, kandidat je za predsednika FIFA. Ronaldo bi uskoro mogao da ga prestigne po broju mečeva za nacionalni tim, jer će večeras zabeležiti 119. nastup.

14:57 - Žoao Pitno upozorava: Ne potcenjujte SrbeNekadašnji reprezentativac Portugala Žoao Pinto upozorio je selektora Fernanda Santosa i njegove izabranike na snagu srpske selekcije.- Sa moje tačke gledišta, pojedinačni kvalitet reprezentativaca Srbije je na veoma visokom nivou. Mislim da trenutni rejting ne pokazuje njihove realne mogućnosti. Bolji su nego što to dosadašnji rezultati pokazuju - istakao je Žoao Pinto.On savetuje Ronalda i drugove ne potcene ''orlove".''Protivnika treba poštovati, ali hoćemo pobedu'', dodao je Žoao Pinto.

14:00 - Portugalci u jutarnjoj šetnji uoči meča sa SrbijomFudbaleri Portugalije prošetali su se tokom prepodneva Lisabonom uoči duela sa Srbijom. Selektor Portugalije Fernando Santos odlučio je da svoje izabranike izvede u šetnju i na taj način ih opusti pred meč sa "orlovima". Reprezentativci Portugalije su se slikali sa fanovima.

Foto: Printskrin-Abola.pt
Foto: Printskrin-Abola.pt

13:30 - Portugalci hvale MitrovićaPortugalski mediji uoči meča sa Srbijom hvale Aleksandra Mitrovića. List Abola prenosi priču o napadaču Anderlehta i razgovor sa menadžerom Nenadom Jestrovićem, koji je najavio da postoji mogućnost da Mitrović napusti belgijski klub.

Foto: Printskrin
Foto: Printskrin

12:40 - Marković na klupi za rezerve, Ljajić u startnoj postavi?

Pojedini srpski mediji navode da bi Srbija meč mogla da krene u sledećem sastavu: Stojković, Ivanović, Nastasić, Kolarov, Basta, Matić, Petrović, Tošić, Ljajić, Tadić, Mitrović.12:00 - Ronaldo se doterao za OrlovePogledajte kako se najbolji igrač Portugalaca sprema za duel za Srbiju, a za ovu priliku promenio je i frizuru.

11:40 - Nastasić i Kostić veruju u trijumf OrlovaFudbaleri Srbije Matija Nastasić i Filip Kostić očekuju dobar rezultat našeg tima u Lisabonu. Nemanja Matić je ponovio da je Portugalija favorit, ali je istakao da naši reprezentativci veruju u sebe11:00 - Ćurčić najavio da će Srbija ići na pobeduSelektor Srbije Radovan Ćurčić je rekao da bi našoj reprezentaciji bod dosta značio, ali da će "orlovi" ići na pobedu.

http://www.youtube.com/watch?v=bSRfHxkGbd0
Reprezentativci Srbije su u subotu odradili poslednji trening pred meč sa Portugalijom.
http://www.youtube.com/watch?v=Zdoedx3IHWA
U pitanju je Tamara Bićanin, ćerka predsednika Fudbalskog saveza Srbije Tomislava Karadžića.

Pred sam početak treninga temperatura je bila oko 21 stepen Celzijusovih, ali se vremenske prilike veoma brzo menjaju po zalasku sunca. Taj detalj je očigledno iznenadio centarfora Aleksandra Mitrovića, koji je jedini istrčao na zagrevanje sa kratkom majicom da bi pod naletima vetra shvatio da bi bilo najbolje obući nešto dužih rukava.

U našoj grupi od 18,00 sati u Elbasanu će igrati Albanija i Jermenija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track