(FOTO) CRNA LISTA: U poslednjih pet godina čak 25 fudbalera preminulo na terenu
Foto: Libertaddigital.com

Više od 50 umrlih u 21. veku

(FOTO) CRNA LISTA: U poslednjih pet godina čak 25 fudbalera preminulo na terenu

Fudbal -
Fudbaleri bi trebalo da su dobrog zdravlja, naročito jer prolaze obavezne lekarske preglede, ali tragedije na terenima su veoma česte

Fudbaler belgijskog Lokerena Gregori Mertens (24) preminuo je danas od posledica srčanog udara, koji je doživeo u ponedeljak tokom utakmice.

Mertens je 25. fudbaler, koji je umro u poslednjih pet godina, a kada bismo se vratili na početak 21. veka, taj broj bi narastao iznad 50!

Gregori Mertens, Foto: Profimedia
Gregori Mertens, Foto: Profimedia

Mnogima se u sećanje urezala jeziva scena sa Kupa konfederacija 2003. godine. Reprezentativac Kameruna Mark Vivijen Foe doživeo je srčani udar tokom meča sa Kolumbijom. Preminuo je nedugo zatim u bolnici. Imao je 28 godina.

Mark Vivijen Foe, Foto: forums.canadiancontent.net
Mark Vivijen Foe, Foto: forums.canadiancontent.net

Sledeće godine napustio nas je i mađarski reprezentativac i igrač Benfike Mikloš Feher (24) i to tokom utakmice sa Setubalom. Njemu u čast lisabonski "orlovi" su povukli dres sa brojem 29.

Mikloš Feher, Foto: imgpod.com
Mikloš Feher, Foto: imgpod.com

Antonio Puerta je umro sa samo 22 godine. Fudbaler Sevilje je takođe doživeo srčani udar na terenu, u susretu sa Hetafeom 2007. Drugi udar doživeo je nedugo zatim u svlačionici, a preminuo je tri dana kasnije u bolnici.

Kapiten Espanjola Danijel Žarke (26), doduše, nije umro na terenu, ali jeste na pripremama 2009. godine. Srce mu je otkazalo dok je pričao telefonom.

Iz ostog razloga 2012. umro je mladi Nigerijac Činonso Ihelvere Anri. Kao igrač rumunskog kluba Delta Tulsea, kolabirao je na meču sa Beloteštijem i spasa mu nije bilo.

I Srbiju je svojevremno potresla jedna tragična priča. Na treningu Crvene zvezde u oktobru 2001, talentovani 20-godišnji Vladimir Dimitrijević se srušio, izgubio svest i počeo da drhti. Prevežen je u Urgentni centar gde je preminuo.

Hrvati su poslednjih godina izgubili čak trojicu igrača, Ivan Turinu, Alenu Pamića i Hrvoja Ćustića. Turina je preminuo 2013. u Stokholmu gde je branio gol AIK-a. Imao je 33. godine. Samo nekoliko meseci kasnije umro je i igrač Istre Alen Pamić (24), sin trenera tog kluba Igora. Prethodno, 2008. od posledica udarca potiljkom u betonski zid tokom utakmice između Zadra i Cibalije nastradao je Hrvoje Ćustić (24).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track