(VIDEO) KAKO JE VUJKE STVORIO GIGANTA: Dan kada je Boškov pokorio Evropu

Na današnji dan pre 25 godina

(VIDEO) KAKO JE VUJKE STVORIO GIGANTA: Dan kada je Boškov pokorio Evropu

Fudbal -
Sampdorija je 9. maja 1990. osvojila jedini evropski trofej u svojoj istoriji

Vujadin Boškov (rođen 1931, preminuo 2014) u Srbiji se smatra jednom od najvećih trenerskih legendi, a u Sampdoriji je božanstvo. Srpski trener je od kluba iz Đenove napravio giganta evropskih razmera krajem devete decenije prošlog veka.

Sampdorija je pod komandom Vujketa osvojila jedini evropski trofej. Na današnji dan pre 25 godina trijumfovala je u finalu Kupa pobednika kupova protiv Anderlehta 2:0 posle produžetaka na stadionu "Ulevi" u Geteborgu.

Do trijumfa u takmičenju ugašenom 1999. godine Sampdorija je došla pogocima Đanluke Vijalija u 105. i 108. minutu.

Za pobenički tim igrali su još neki legendarni fudbaleri poput golmana Đanluke Paljuke, Roberta Manćinija, Pjetra Vjerhovoda i jugoslovenskog reprezentativca Srećka Katanca. Recimo da je meč na klupi počeo Atilio Lombardo koji je u drugom poluvremenu ušao u igru. I u poraženom timu je bilo naših igrača. Desetka Anderlehta u to vreme bio je Milan Janković, prethodno član Crvene zvezde i madridskog Reala, dok je rezervni golman bio Ranko Stojić.

Sezonu ranije ekipa Vujadina Boškova zaustavljena je u finalu istog takmičenja, trofej je pripao Barseloni (0:2), koja je bila kobna za Sampdoriju i u finalu Kupa šampiona 1992. godine (0:1).

http://www.youtube.com/watch?v=w6CvWiERNKs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track