(VIDEO) Pre 51 godinu rođen fudbaler koji je prebegao u Jugoslaviju kako bi igrao za Zvezdu
Foto: Fonet

Ostvario dečački san

(VIDEO) Pre 51 godinu rođen fudbaler koji je prebegao u Jugoslaviju kako bi igrao za Zvezdu

Fudbal -
Belodedić je zbog ljubavi prema crveno-belima morao da odradi godinu dana suspenzije

Pre tačno 51 godinu u mestu Sokolovac u Rumuniji rođen je Miodrag Belodedić, rumunski fudbaler srpskog porekla. Belodedić je jedan od retkih fudbalera koji je dva puta osvojio tadašnji Kup šampiona sa dva različita kluba, 1986. godine sa Steauom i 1991. godine sa Crvenom zvezdom.

Ostaće upamćen i po tome da je pobegao iz Rumunije kada je na vlasti bio režim Nikolajea Čaušeskua kako bi zaigrao za crveno-bele, što mu je bio dečački san.

Fudbalsku karijeru počeo je u svom rodnom Sokolovcu, da bi se priključio mlađim kategorijama ekipi Minerula iz Nove Moldave 1978. godine. Posle tri godine u tom klubu prešao je u Lučeafarul iz Bukurešta, klub koji je formirao FS Rumunije kako bi okupio najtalentovanije fudbalere.

Odatle je prešao u Steauu, sa kojom je četiri puta uzastopno bio šampion Rumunije u periodu 1985 - 1988. U istom periodu osvojio je tri kupa ove zemlje. Najveći uspeh svakako je titula u tadašnjem Kupu šampiona 1986. godine, dok je 1987. godine uzeo i trofej u Superkupu Evrope.

Samo godinu dana kasnije prebegao je u Jugoslaviju kako bi ispunio dečački san da zaigra za Crvenu zvezdu.

Pošto je već bio vezan ugovorom za Steauu bio je suspendovan godinu dana od strane UEFA. U Rumuniji je osuđen u odsustvu na deset godina robije zbog izdaje zemlje. Nakon revolucije u Rumuniji 1989. godine sve optužbe protiv njega su povučene.

Belodediću je kazna istekla krajem 1989. godine pa je za Zvezdu debitovao početkom 1990. godine. Sa crveno-belima je osvojio Kup šampiona 1991. godine, a bio je jedan od strelaca u čuvenoj penal seriji na utakmici u Bariju. Kasnije je sa Zvezdom osvojio i Interkontinental kup u Tokiju.

Na proslavi 65 godina kluba generacija iz 1991. godine koja je osvojila Kup šampiona proglašena je za šestu Zvezdinu zvezdu.

Iz Zvezde je 1992. godine prešao u Valensiju, igrao za Valjadolid, Viljareal i Atlantu iz Meksika. Igračku karijeru je završio u Steaui.

Za reprezentaciju Rumunije odigrao je 53 utakmice i postigao pet golova.

Trenutno radi u Fudbalskom savezu Rumunije kao koordinator mlađih reprezentativnih selekcija.

http://www.youtube.com/watch?v=HH1XkN0kr4U
http://www.youtube.com/watch?v=xKPy_3XnEMM
http://www.youtube.com/watch?v=RQE7mtkzBPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track