Bez pregleda srca smrt uvek sigurna

Dr Slobodan Ivanović

Bez pregleda srca smrt uvek sigurna

Fudbal -
Vlasnik klinike „Anlave“ upozorava da jedino redovne medicinske kontrole sportista mogu sprečiti fatalan ishod

Hoće li tragedije ikad prestati?Iznenadna smrt igrača Livorna Pjermarija Morosinija još jednom je zavila fudbalski svet u crno i skrenula pažnju na igru koja zaokuplja veći deo planete. Fudbaler koji je imao samo 25 godina umro je na terenu usled srčanog udara, a lekar Slobodan Ivanović, vlasnik klinike „Anlave“, objašnjava moguće uzroke te tragedije.

- Za iznenadnu smrt na terenu postoje tri uzroka. Prvi je masivni infarkt srca, što je zadesilo ovog nesrećnog fudbalera Livorna. Drugi je aneurizma, a treći plućna embolija. Važno je istaći da je, ako se ovo desi na terenu, fatalan ishod neminovan - kaže za Kurir Slobodan Ivanović, čovek iza koga stoji veliko iskustvo i koji se više od 20 godina brine o sportistima.

Da bi se predupredile ovakve nesreće, svi fudbaleri bi pre početka sezone trebalo da budu podvrgnuti ergonometriji - maksimalnom fizičkom opterećenju.

- Svakom fudbaleru mora se uraditi ultrazvuk i EKG, kao i ergonometrija. To bi moralo da bude obavezno, ali kod nas i u Evropi radi se samo na zahtev klupskog lekara. Da bude rigoroznija i stroža, a ne da se svodi na puko udaranje pečata. Poznato je da su napori današnjih fudbalera daleko veći nego pre 10 ili 20 godina. Međutim, i pored obaveznih i pažljivih pregleda, moguće je da se ne otkrije neko oboljenje, kao što je to bio slučaj s Morosinijem - zaključio je Ivanović.

Batistuta: Nismo mašine!

Sve su češći vapaji fudbalera, pogotovo onih bivših, poput Gabrijela Batistute, koji preklinje odgovorne da smanje broj utakmica. Nekad slavni igrač Fjorentine i Rome danas ima 40 godina i jedva hoda zbog silnih povreda kolena.

- Mi nismo mašine, mi smo ljudi, koji imaju svoje limite. Nažalost, njih to nije briga, svi danas gledaju samo profit - rekao je Argentinac.

Sahrana u sredu

Dok jedni govore o infarktu miokarda, drugi pominju aneurizmu, otečenu ili rasprsnutu venu u mozgu kao posledicu udarca glavom. Ipak, tačan uzrok biće poznat nakon autopsije, a sahrana će najverovatnije biti održana u sredu. Igrači Livorna u velikoj su žalosti, a najteže je Emanueleu Belardiju, koji je nekoliko puta izjavio da je „izgubio mlađeg brata“.

Belardi je već najavio pokretanje humanitarnog fonda za Morosinijevu sestru, a napomenuo je kako će se on i njegova žena brinuti o njoj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track