TOLE U KLIN, KOKEZA U PLOČU: Evo kako čelnici FSS imaju različite stavove o slučaju Spartak
Foto: Nebojsa Mandic, Sasa Pavlic

Sukob mišljenja

TOLE U KLIN, KOKEZA U PLOČU: Evo kako čelnici FSS imaju različite stavove o slučaju Spartak

Fudbal -
I dok je predsednik Karadžić nezadovoljan kažnjavanjem subotičkog kluba, potpredsednik tvrdi da je odluka pravedna

Predsednik Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić rekao je danas da nije zadovoljan odlukom Disciplinske komisije FSS da Spartaku oduzme četiri boda zbog izbođenja rezervnog sastava na utamici protiv OFK Beograda u Superligi jer na taj način nisu kažnjeni pravi krivci.

"Ne mogu da budem zadovoljan ovakvom odlukom jer su kažnjena deca iz Spartaka i praktično im je trasiran put u niži rang. Čitao sam pravilnik i tamo piše da je u ovakvim slučajevima odgovornost na rukovodiocima klubova i da su oni krivci", rekao je Karadžić i dodao da smatra kako ta priča još nije završena jer postoji još nekoliko instanci.

Disciplinska komisija FSS juče je jednoglasnom odlukom kaznila klub iz Subotice sa četiri boda, na šta Spartak ima pravo žalbe u propisanom roku.

Za razliku od predsednika, potpredsednik FSS Slaviša Kokeza smatra da će svi organi Saveza i ubuduće raditi u interesu fudbala i naglasio da je komisija koja je Spartaku oduzela četiri boda apsolutno nezavisna.

"Ja sam rekao i prilikom tog postupka, ili će se neke stvari u FSS promeniti, ili ja neću učestvovati u radu FSS. Svi organi Saveza imaju punu podršku i nadam se da će i dalje raditi apsolutno nezavisno i u interesu fudbala", rekao je Kokeza i dodao:

"Kao što znate, ja sam inicirao sastanak svih relevantnih organa FSS, na kojem je komesar za integritet takmičenja, Milivoje Mirkov pokrenuo disciplinski postupak protiv Spartaka, podneta je disciplinska prijava disciplinskoj komisiji, koja je u skladu sa svojim ovlašćenjima, zasedala i razmatrala tu prijavu, i doneta je odluka da se Spartaku oduzmu četiri boda".

On je ocenio da nije bilo elemenata za kažnjavanje trenera Spartaka Stevana Mojsilovića.

"Olakšavajuće za Spartak, odnosno za trenera, je to što po statutu nije bilo elemenata da se sankcioniše i trener. Sve ubuduće koje prijave koje FSS pokrene ili koje stignu u savez, mi ćemo pokrenuti postupke. Ta komisija je apsolutno nezavisna i u skladu sa statutom FSS i pravilnicima, ona će i ubuduće donositi odluke", rekao je Kokeza.

Predsednik Spartaka Dragan Simović kategoričan je u tvrdnji da je odluka o oduzimanju četiri boda neprincipijelna i da očekuje da je drugostepena komisija FSS neće potvrditi.

"Angažovali smo advokatsku kuću i iskoristićemo apsolutno sve fudbalske i vanfudbalske pravne okvire i metode da pokušamo da isteramo pravdu do kraja, koja je, čini mi se da je svakome jasno, na našoj strani. Odluka o oduzimanju bodova je neprincipijelna i totalni presedan i zanima me kako misle da reše ovu prijavu koja postoji protiv Partizana", rekao je Simović.

Postoji i prijava protiv Partizana, koji je za duel sa Novim Pazarom odmorio nekolicinu standardnih igrača za utakmicu sa Steauom u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

OFK Beograd je 26. septembra na Karaburmi sa 2:0 pobedio Spartak u utakmici 11. kola Superlige u kojoj je subotički klub igrao sa rezervnim sastavom. Na tom susretu je nastupilo 11 igrača Spartaka, koji su u prvih 10 kola ukupno igrali 822 minuta. Spartak je u obrazloženju naveo da je izveo kombinovani tim protiv OFK jer je želeo da odmori ekipu uoči duela sa Crvenom zvezdom.

"Ne vidim šta je problem što smo protiv Crvene zvezde hteli da odigramo jaku utakmicu. Šta bi se desilo da smo pobedili OFK pa izgubili od Zvezde. Ova španska serija pod hitno mora da se završi i da se ovo reši na mnogo ozbiljniji način nego što pokušava da se reši", rekao je Simović.

On je naveo da klub nije namerno žrtvovao utakmicu sa OFK Beogradom, već da je igrao "sa najvećim mogućnostima u datom momentu".

"Trener je obrazložio, četiri-pet igrača je bilo povređeno, par igrača u lošoj formi, neki su tek potpisali ugovor i smešno je pričati o standardnim igračima. Nemamo grama problema sa tim šta se dešavalo na Karaburmi. Pravda je spora ali dostižna i ubeđen sam da će drugostepena komisija FSS malo dublje ovo da sagleda i da neće potvrditi odluku", završio je Simović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track