VREDE ČAK 172 MILIONA EVRA: Orlovi najskuplji fudbalski luzeri!
Foto: Dado

Srbi vredniji od polovine aktera Euro 2016.

VREDE ČAK 172 MILIONA EVRA: Orlovi najskuplji fudbalski luzeri!

Fudbal -
Čak 11 selekcija koje su izborile plasman na Evropsko prvenstvo jeftinije od naše reprezentacije. Nemanja Matić sam vredi više od Albanije, Irske i Islanda

Srbija uz Holandiju ima ubedljivo najskuplji tim koji neće igrati na Evropskom prvenstvu 2016. godine. „Orlovi“ skupa vrede 172,119 miliona, što je više od čak 11 selekcija koje su kroz kvalifikacije izborile plasman u Francusku.Samo Nemanja Matić košta više od kompletnih reprezentacija Albanije, Islanda i Severne Irske.Matić je prema sajtu Transfermarkt procenjen na 38 miliona evra, a toliko skupa ne vrede pomenute tri reprezentacije koje su se direktno plasirale na Euro 2016.Holanđani nas tešeJedina selekcija koja je skuplja od naše, a koja neće igrati u Francuskoj sledeće godine, jeste Holandija sa 183,048 miliona evra. Da stvar bude još poražavajuća po Fudbalski savez Srbije sa Tomislavom Karadžićem na čelu, čini podatak da su „orlovi“ skuplji od Portugala, Albanije i Danske, nacionalnih timova koji su bili bolje plasirani od nas u kvalifikacionoj grupi.Najskuplji fudbaler Islanda je Gurfi Sigurdson, veznjak Svonsija, koji je procenjen na 10 miliona evra. Peter Čeh je u reprezentaciji Češke najskuplji sa 11 miliona evra, dok većinu igrača nacionalnog tima čine fudbaleri iz domaće lige. Zanimljiv podatak vezan je i za Severnu Irsku, koja je bez poraza i kao prva okončala kvalifikacije, ispred Rumuna i Mađara. Najvredniji fudbaler je Džoni Evans sa 5,7 miliona evra, a tu je i Stiven Dejvis (5,2). Kod Albanaca najviše vrede Škeljzen Gaši i Elseid Husaj, koji su procenjeni na četiri miliona evra.Šta to beše EP?Zanimljivo je da je naša reprezentacija poslednji put na Evropskom prvenstvu igrala 2000. godine u Holandiji i Belgiji. Naredna prilika biće tek u kvalifikacijama za EP 2020. godine, koje će biti održano u 13 zemalja.

Finansijski udarFSS ISPUSTIO 27 MILIONA EVRAFudbalska reprezentacija Srbije treći put zaredom propušta veliko takmičenje. Iako Tomislav Karadžić i njegovi saradnici tvrde da je račun FSS u plusu, istina je da se u kasu Saveza zbog očajnih igara u kvalifikacijama za SP i EP nije slilo na desetine miliona evra. Konkretno, UEFA je samo plasman u Francusku nagrađivala sa 12 miliona evra, a Srbija je pre toga ostala i bez takmičenja u Ukrajini i Poljskoj, gde je plasman donosio šest miliona evra. „Orlovi“ nisu videli ni Brazil, a FIFA je za Mundijal plaćala sedam miliona evra. Ukupno, samo od plasmana moglo se zaraditi 27 miliona evra, bonusi bi padali posle svake pobede i remija, a velike nagrade donosio bi plasman u svaki dalji krug takmičenja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track