(FOTO, VIDEO) ANDRIJA ŽIVKOVIĆ: Srpski Mesi koji više voli Benfiku nego Barsu
Foto: Profimedia

Analiza stručnjaka

(FOTO, VIDEO) ANDRIJA ŽIVKOVIĆ: Srpski Mesi koji više voli Benfiku nego Barsu

Fudbal -
Kada Džon Redklif nešto napiše, to se poštuje, a čuveni novinar portala "4-4-2" izanalizirao je vrline i mane Partizanovog bisera.

Živković je ključna figura u oporavku srpskog fudbala, tvrdi Redklif. Krilni fudbaler beogradskog Partizana treba da prodrma zvezde u reprezentaciji Srbije, ali i bude predvodnik mladog talasa, a da to može pokazao je na Mundijalitu na Novom Zelandu na kome su "orlići" postali planetarni šampioni.

Takođe, Redklif navodi da je 19-godišnji Nišlija ostao prizeman uprkos slavi, o čemu svedoči da bi kao narednu stanicu u karijeri pre izabrao Benfiku nego Barselonu ili Real Madrid, svestan da bi u Lisabonu imao bolje uslove za napredak.

PRIČA OD 60 SEKUNDI

"Srbija je među najvećim fudbalskim razočaranjima s obzirom na to da ima veliki broj talenata. Igrači kao što su Nemanja Matić, Branislav Ivanović, Adem Ljajić i Dušan Tadić igraju odlično za klubove, ali u reprezentaciji ne pružaju očekivane partije. Seniori se muče, pa su nade nacije usmerene ka mladima. Iako nije bila među favoritima, Srbija je postala svetski šampion u kategoriji igrača do 20 godina. Opšta ocena javnosti bila je da je uspeh na Novom Zelandu plod timskog rada, nedvosmisleno je bilo i mišljenje da je uticaj Andrije Živkovića bio od neprocenjive važnosti. Njegova asistencija bila je ključna za pobedonosni gol u finalu, a bio je i među najboljim strelcima tima sa dva gola. Devetnaestogodišnjak je bio zvezda tima, a nacija se sada nada da bi upravo on mogao da inspiriše i nadahne starije kolege, kako bi zaigrali i ispunili svoj puni potencijal na seniorskom nivou", počeo je analizu Džon Redklif.

Foto: Saša Pavlić
Foto: Saša Pavlić

ZAŠTO JE VAŽNO UPOZNATI GA?

"Živković je u oktobru 2013. ušao u istoriju srpskog fudbala – postao je najmlađi igrač koji je debitovao za "A" reprezentaciju pošto je sa samo 17 godina i 92 dana igrao u pobedi protiv Japana (2:0). Iako je od tada nastupio još samo tri puta za najkvalitetniju selekciju svoje zemlje, igrama tokom leta pokazao je da će u budućnosti biti jedan od standardnih reprezentativaca. Takođe, najmlađi je kapiten u istoriji Partizana, jer je traku poneo sa samo 17 godina, sedam meseci i 18 dana. Nije Živković impresirao samo na međunarodnoj sceni, pošto je samo pet meseci pre debija za nacionalni tim odigrao i prvi susret u dresu Partizana. Igrama u sezoni 2013/14 zaslužio je nagradu za najboljeg mladog igrača Srbije. Dve sezone kasnije, nastavio je da igra sve bolje. Postigao je već devet golova na 19 utakmica, kao desni krilni napadač Partizana, od kojih je četiri u okviru Lige Evrope, pomogavši tako svom timu da se nađe na dobrom putu da prođe grupnu fazu. Shodno tome, i ako je verovati izveštajima medija, nije ni čudno što se nalazi na listi želja londonskog Čelsija, između ostalih", dodaje Redklif.

VRLINE

"Živković je najopasnije oružje Partizana, a svojom kombinacijom brzine i znanja predstavlja noćnu moru za protivničke odbrane. Mogućnost da postiže golove sa krilnih pozicija izdvaja ga od većine vršnjaka, s kojima ga porede, a tekuća sezona obećava da bude i njegova najbolja. Veoma dobro izvodi prekide. Primera radi, gol protiv Meksika na Mundijalitu, upravo iz slobodnjaka, kasnije je izabran za najlepši na turniru. Za kraj, 19-godišnjak je i sjajan asistent, pa nema problem da u kontinuitetu asistira i stvara šanse saigračima", tvrdi Redklif.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

MANE

"Mora da radi na kontinuitetu. Živkovićeva sposobnost da postiže golove je ono što ga čini velikom nadom, ali je isto tako prošle sezone imao 'sušni' period. Učinak od sedam pogodaka na 40 mečeva u svim takmičenja je u najmanju ruku prosečan. Ovu sezonu započeo je veoma dobro, a biće zanimljivo videti da li će mladi napadač uspeti da nastavi svoju golgetersku seriju u nastupajućim mesecima. Još jedan način na koji bi krilni igrač mogao da produži svoju seriju je da 'pojača' svoj 'ubilački instinkt'. Živković voli da šutira kada god ima priliku, najčešče posle ulaska sa krila jačom levom nogom i mogao bi češće to da čini. Ima prostora za napredak i u fizičom smislu, što će doći samo po sebi kako bude odrastao i sazrevao".

ŠTA OČEKIVATI U BUDUĆNOSTI?

"Partizan želi da zadrži Živkovića što je duže moguće, ali je nemoguće sprečiti njegov odlazak u neki od velikih evropskih klubova. Ponuda Sent Etjena od osam miliona evra glatko je odbijena prošlog leta, ali mnogi veruju da je to samo početak, jer su veliki klubovi iskazali čvrst stav u nameri da ga dovedu. Iako mnogi mladići navode Barselonu ili madridski Real kao svoje omiljene destinacije, Živković ističe da je Benfika klub u kome bi on najviše voleo da nastavi karijeru. Portugalski velikan činio je čuda sa srpskim igračima, primeri su Nemanja Matić i Lazar Marković, a slična sudbina izgleda čega i njega – jer se mogući transfer spominje već za januar. U ovom trenutku, ipak, on mora da se koncentriše samo na fudbal. Iako njegova zemlja neće naredne godine igrati na EURO u Francuskoj, njegovi zemljaci se nadaju da će upravo on biti ključni igrač na putu za Mundijal u Rusiji 2018. Srpski Mesi, kako ga zovu, svakako ima znanje da bude ono što se od njega očekuje", zaključio je Džon Redklif.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track