STADION ĆE PRIPASTI CRNO-BELIMA: Na pomolu dogovor Partizana, Vojske Srbije i države
Foto: Printksrin

Pozitivni signali

STADION ĆE PRIPASTI CRNO-BELIMA: Na pomolu dogovor Partizana, Vojske Srbije i države

Fudbal -
Spor između JSD Partizan i Ministarstva odbrane Srbije oko vlasništva nad stadionom u Humskoj ulici posle devet godina mogao bi da bude završen, i to u korist crno-belih.

Da je na pomolu dogovor nagovestio je Vladimir Vuletić, predsednik Nadzornog odbora i član Radne grupe Komisije za pravna pitanja Partizana.

On je u emisiji "Partizanov vesnik" koji se emituje na "TV Partizan" rekao da je priču sa mrtve tačke pokrenuo potpredsednik kluba Vojislav Nedić.

"Predsednik Radne grupe Vojislav Nedić pokazao je energičnost, obavio nekoliko razgovora u Vladi Srbije i dobio signale, koji bi mogli da rezultiraju da se trenutna situacija vansudski poravna i da Partizan iz procesa izađe neozleđen. Pravo je apsolutno na našoj strani. A u slučaju nema nikakvih nejasnoća, reč je o tome da je stadion Partizana Partizanov", rekao je Vuletić.

Vuletić, profesor prava na Pravnom fakultetu u Beogradu, podrobno je opisao ceo slučaj i podsetio na detalj koji se desio pre 26 godina.

"Savezni sekretar za narodnu odbranu, general Veljko Kadijević potpisao je 29. decembar 1989. godine akt koji je u tom trenutku bio u skladu sa važećim propisima i Zakonom o sredstvima i finansiranju Jugoslovenske narodne armije. Na osnovu njega je sačinjen ugovor o prenosu prava korišćenja na nepokretnostima u društvenoj svojini, bez naknade. Da bi ugovor bio u potpunosti validan general je pokrenuo opsežnu proceduru - a nije morao, jer je imao diskreciono pravo odlučivanja - čekao i dobio zelena svetla i 29. decembra iste godine doneo Upravni akt koji je pravosnažan i izvršan, te se nikako ne može napadati u parničnom postupku. Tačnije, pravno osporavanje pravnosnažnosti bilo je moguće i u obektivnom roku od godinu dana, do 29. decembra 20. decembra 1990", rekao je Vuletić.

Partizan je nesmetano nastavio da koristi stadion koji je otvoren 9. oktobra 1949. godine sve dok 2006. Ministarstvo odbrane pred Višim sudom u Beogradu nije pokrenulo spor, koji su 2013. izgubili, ali su se na tu odluku žalili, pa je predmet sada u Apelacionom sudu u Beogradu, u postupku odlučivanja po žalbi JSD Partizan.

"Ovo pitanje je očigledno politički osetljivo. Zbog zahteva Vojske Srbije, kad je ministar odbrane bio Dragan Šutanovac, dobili smo još jedan zaokret. Možda u ovom slučaju korespondira činjenica da je Partizan u tom periodu trebalo da gradi nov stadion. A tada smo imali izbore, na njima je pobedila Demokratska stranka, a novi ministar odbrane ovu priču okrenuo započetim sudskim procesom".

U Partizanu su uvereni su da je pravo na njihovoj strani."Postupajući sudija nije u potpunosti poštovao član 35. Zakona koji jasno kaže da se bilo kakvo pobijanje pravosnažnosti može učiniti u roku od godinu dana. A 17 godina kasnije (period od 1989. do 2006) nema aktivne legitimacije. To deluje neprihvatljivo i unosi pravnu nesigurnost, a osnovni temelj pravne države je pravo na privatnu svojinu", završio je Vladimir Vuletić.

Priču Vladimira Vuletića o vlasništvu nad stadionom u Humskoj možete gledati od 17:30 u priloženom video snimku

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track