(VIDEO) Johan Krojf posebno pamti 15. novembar, EVO I ZBOG ČEGA
Foto: Rojter

(VIDEO) Johan Krojf posebno pamti 15. novembar, EVO I ZBOG ČEGA

Fudbal -
Na današnji dan pre 51 godine u svet profesionalnog fudbala zakoračio je Johan Krojf, čovek koji je i kao trener imao ogroman uticaj na najpopularniju sportsku igru na planeti.

Krojf se pridružio Ajaksovom sistemu za mlade na 10. rođendan (rođen je 25. aprila 1947.). On je kao dete uporedo igrao fudbal i bejzbol, i pokazivao je talenat, ali se na kraju opredelio za fudbal.

Trostruki osvajač Zlatne lopte je za Ajaks debitovao 15. novembra 1964. u ligaškom porazu protiv GVAV-a 1:3. I ne samo to, čovek koji je i kao igrač i kao trener obeležio istoriju fudbala na prvom meču postigao je gol.

Ajaks je tu sezonu završio na 13. mestu što je najgori plasman tima iz Amsterdama u nacionalnoj ligi. U sedam utakmica do zime Johan je postigao osam golova, a u martu 1966. godine, protiv Telstara upisao je prvi het-trik (6:2).

Četiri dana kasnije, u kup utakmici protiv Vendama (7:0) je postigao četiri gola. Ukupno te sezone, Krojf je postigao 25 golova u 23 utakmice, a Ajaks je osvojio Ligu šampiona.

On je u karijeri u kojoj je između ostalog igrao i za Barselonu, Fejnord, Levante... na 747 utakmica postigao je 421 gol.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track