(VIDEO) SAMO NAJVEĆI NOSE BARSINU DESETKU: Evo kako je Ronaldinjo od Mesija napravio zvezdu
Foto: AP

Istorija

(VIDEO) SAMO NAJVEĆI NOSE BARSINU DESETKU: Evo kako je Ronaldinjo od Mesija napravio zvezdu

Fudbal -
U većini sportskih klubova i reprezentacija dres sa brojem 10 predstavlja odraz poštovanja prema onome ko ga nosi. Taj broj su kroz istoriju fudbala, koji je glavna tema ovog teksta nosili Pele, Maradona, Mateus, Gulit, Stojković, Ronaldinjo...

Poslednje pomenuti Brazilac je i tema ove priče, koja govori o tome kako je Barselonina desetka, koju je 2003. godine preuzeo od Argentinca Huana Romana Rikelmea, završila kod Lionela Mesija.

Šest godina je Ronaldinjo briljirao noseći Barsinu desetku, dao skoro 100 golova na nešto preko 200 nastupa, a onda rešio da produži dalje. No, pre nego što je otišao 2008, i to nekoliko meseci pre rastanka, pozvao je Mesija.

"Ti ćeš od sada nositi ovu desetku. I, ja sam uzeo dres, bez da se upuštam u razmišljanje šta je on sve uradio na terenu noseći ga. Jer, da sam počeo da prizivam to u sećanje - nikada taj dres ne bih mogao da prihvatim", otkrio je Mesi.

Argentinac je potom i sam postao legenda. Do tog trenutka je osvojio pet trofeja sa Barselonom, a sa desetkom - još 21.

"Ronaldinjo je bio spektakularna ličnost i kao saigrač. Sećam se, dođem prvi put u prvi tim, bio je tada običaj da sa jedne strane svlačionice sede 'starosedeoci' a sa druge novajlije. Ali, iako su svi bili srdačni, 'Roni' se isticao na poseban način. Bilo je jedno slobodno mesto tu pokraj njega, između Deka i Mote, a on me je pozvao da dođem i pridružim im se. Meni je je bilo teško da prihvatim, da bi on samo rekao 'Ne, ne... Dođi. Tu ti je mesto".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track