(VIDEO) NAJVAŽNIJI MEČ U ISTORIJI: Na Božić 1914. godine rat zaustavljen zbog fudbala
Foto: Printscreen

Puške zamenili loptom

(VIDEO) NAJVAŽNIJI MEČ U ISTORIJI: Na Božić 1914. godine rat zaustavljen zbog fudbala

Fudbal -
U istorijskim knjigama nije zabeleženo primirje u Prvom svetskom ratu na Božić (po gregorijanskom kalendaru) 1914. godine, ali primirja je bilo - jedan dan.

Za prkekid vatre zaslužna je lopta, ili preciznije fudbal, igra koja je 1914. godine uveliko bila osvojila Britance, ali se nenametljivo uvlačila i pod kožu Nemaca i ostalih evropskih naroda.

Najznačajniju utakmicu u istoriji fudbala odigrali su Britanci i Nemci nedaleko od Ipra, grada na zapadu Belgije. Jedni naspram drugih, ukopani u rovove, preko nišana gledali su se vojnici iz Varikšira, poznatog po Vilijamu Šekspiru, i vojnici iz Lajpciga. Na Božićno jutro nisu pucali. Nemce je, iako zaleđene od hladnoće i vlage, povukao praznični duh, pa su zapevali Božićne pesme. S obzirom na to da nepreijateljski rovovi nisu bili udaljeni više od stotinak metara, Englezi su čuli šta Nemci pevaju, pa su i sami zapevali. To je bio samo uvod...

"Hej, odakle ste?", začulo se pitanje sa nemačke strane upućeno neprijatelju.

Nije se dugo čekalo na odgovor:

"Dođite, pa vidite".

To je bila šala koja je označila početak primirja. Nedugo zatim obe zaraćene strane našle su se na "ničijoj zemlji".

"Izašli smo iz rovova i videli nemačkog vojnika kako šutira loptu. Nismo se ni snašli i već smo svi igrali fudbal", otkrio je u vojnom dnevniku Džonas Niman, komandant 133. britansko-saksonskog puka.

Na obe strane bio je po jedan profesionalni fudbaler. Britance je predvodio Džejms Kojl, igrač škotskog Albiona, a Nemce Albert Šmit , član trećeligaša Šedevica.

Za istoriju je ostalo nepoznato ko je dobio meč, ali istoj toj istoriji rezultat nije ni važan. Pobedio je fudbal, mir, ljudskost, humanost...

Nemci tvrde da su dali više golove, Englezi udaraju kontru...

Meč je završen, vojnici su se vratili u rovove... U ponoć je Velšanin, kapetan Stokvel, zapucao u vazduh. Odmah zatim hici su se začuli i sa druge strane. Tako je ozvaničen kraj primirja.

Ova utakmica imala je jak odjek. Vest o njoj daleko se čula. Stigla je i do komande britanske vojske, pa je kapetan Robert Hamilton zbog toga razrešen dužnosti.

Sećanje na taj jedinstveni događaj u istoriji čovečanstva čuva se u brojnim dokumentarnim i igranim filmovima, a britanski lanac prodavnica "Seinsberi" snimio je reklamu na tu temu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track