SPORTISTI ĆE GA SLAVITI, A KLADIONICE PROKLINJATI: Putin doneo odluku o kojoj će se tek pričati!
Foto: Ap

Šef Kremlja drma svet sporta

SPORTISTI ĆE GA SLAVITI, A KLADIONICE PROKLINJATI: Putin doneo odluku o kojoj će se tek pričati!

Fudbal -
U najnovijim smernicama ruskoj vladi predsednik Vladimir Putin potpisao je i listu uputstava koju je predao "Veću za razvoj fizičke kulture i sporta" i nadzornom odboru domaće nezavisne i neprofitne organizacije "Organizacijski odbor - Rusija 2018".

Između ostalog tu se nalazi i predlog o oporezivanju kladionica. Sve to je uputio i Vladi Ruske Federacije.

Dokument predviđa "obvezu da organizatori igara na sreću i kladionice deo profita poklone za organizovanje sportskih događaja na kojima će učestvovati ruskih timovi i sportisti, te za finansiranje sportskih aktivnosti koje će odrediti Vlada Ruske Federacije".

Ranije ove godine je rusko Ministarstvo finansija predložilo da se korisnicima usluga i vlasnicima kladionica za sledeće poresko razdoblje na dobitak veći od 4.000 rubalja uvede porez na dohodak od 13 odsto, a novac tako prikupljen će ići u državni budžet.

Dokument mora postati zakon do 1. juna sledeće godine, a popis subvencionisanih sportskih subjekata će odrediti vlada.

Prema podacima vladinih agencija i ministarstava od ovog ljeta, ruske kladionice imaju godišnji promet od 150 milijardi rubalja, od čega se učensicima igara na sreću isplati neto dobit od oko 2,5 milijarde rubalja. U Rusiji je registrovano oko 25 kladionica koje primaju opklade i putem interneta.

Krajem 2014. su Fonbet kladionice imale najveći udeo u internet klađenju (21,4 odsto). Na drugom mestu je Baltbet (14,3 odsto), a treća je Kladionica Pub (11,6 odsto), prenosi Vestifinance.

Dakle, računica je jednostavna. Umesto organizatori igara na sreću i vlasnici kladionica, ali i fizičke osobe koje osvoje dobitak veći od 4.000 rubalja, 13 odsto od dobiti će uzimati država i ulagati u sport.

Mali ustupak kladionicama je da će im se omogućiti oglašavanje u medijima, odnosno na televiziji i radiju, časopisima, internetu i na stadionima, prenosi RBC.

Prema vlasniku moskovskog NK "Spartak", Leonidu Fedunu, zakon i ova odredba će doneti dodatni prihod sportu generalno, a fudbalu posebno.

"Pogledajte, primera radi, Premjer ligu u kojoj su kladionice svaki drugi sponzor ekipe. Trenutno posao klađenja cveta. Ljudi troše mnogo novca na opklade i klađenje, a deo tog novca će se dati klubovima da popune budžet", rekao je Leonid Fedun a prenosi Tass.

U svakom slučaju, ovo je odluka Kremlja zbog koje će negodovati kladionice i korisnici njihovih usluga, dok će je pozdraviti sportisti i klubovi koji u ovome vide priliku da poboljšaju uslove za trening i takmičenja.

(Altermainstreaminfo/EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track