(VIDEO) NAPUNIO 74 GODINE: Evo zašto navijači Junajteda slave Fergusonov rođendan, a ne Novu godinu
Foto: AP

Promenio istoriju fudbala

(VIDEO) NAPUNIO 74 GODINE: Evo zašto navijači Junajteda slave Fergusonov rođendan, a ne Novu godinu

Fudbal -
Poslednjeg dana 1941. godine u Glazgovu rođen je Aleks Ferguson.

Poslednjeg dana 2015. godine on slavi 74. rođendan sa epitetom jednog od najvećih fudbalskih trenera svih vremena.

U maju 2013. kao bomba širom planete odjeknula je vest da će ser Aleks Ferguson spustiti zavesu na svoju veličanstvenu, gotovo četiri decenije dugu trenersku karijeru. Legendarni Škot bio je i ostao sinonim za Mančester junajted, na čijem je kormilu, tokom plima i oseka, stajao 26 godina.

Proslavljeni trener u kancelarije kluba iz Mančestera ušetao je 1986. godine u trenutku kada je ekipa zauzimala 21. mesto na tabeli, a tituli "crveni đavoli" nisu bili ni blizu skoro dve decenije. Nije Ferguson odmah doneo svetlo na "Old Traford", pet godina osporavanja i kritika trebalo je Škotu da digne giganta na noge.

Na kraju, 26 godina kasnija imao je zadivljujući bilans: 38 trofeja, uključujući i 13 titula u Premijer ligi, dva pehara u Lige šampiona...

Najsjajniji period Junajteda bio je od 1993. do 2000, kada je nanizao šest titula prvaka Engleske!

Kao kruna tog perioda usledilo je i putovanje do krova Evrope i osvajanje Lige šampiona u sezoni 1998/99 u antologijskom finalu protiv Bajerna (2:1) i preokreta golovima Šeringema i Solskjera u sudijskoj nadoknadi vremena.

Ujedno, Škot je izgradio karijere Erika Kantone, Roja Kina, Dejvida Bekama, braće Nevil, Petera Šmajhela, Krsitijana Ronalda, Vejna Runija, Edvina van der Sara, Nemanje Vidića i, naravno, Pola Skolsa i Rajana Gigsa...

Ferguson je ostao uz Junajted i sigurno mu teško pada posrtanje, slično onom pre dve i po decenije. Zato "crveni đavoli" sada traže nekog "novog Aleksa", koga trenutno nema na vidiku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track